41

Zo kunnen we IS effectief uitroeien

Voormalig-militair Chelsea E. Manning (ook wel bekend als Bradley Manning) oppert de oplossing te hebben gevonden: Zet een hek om de Islamitische Staat en laat de staat imploderen 

De Amerikaanse president Barack Obama hield tot nu toe voet bij stuk dat er absoluut géén Amerikaanse grondtroepen naar Irak zullen worden uitgezonden om daar te vechten tegen terreurorganisatie IS. De stafchef van het Amerikaanse leger, Martin Dempsey, zegt nu dat als de huidige missie mislukt, de VS wel degelijk bereid is militairen te sturen. De ferme belofte van Obama – ‘No boots on the ground’ – geldt dan niet meer. Dat meldt onder meer De Redactie. Een slecht idee, zo schrijft Chelsea Manning in The Guardian. De wereld zou er beter aan doen IS te negeren en niet in te gaan op de provocaties. De organisatie zal dan snel genoeg falen.

Dempsey verklaarde dinsdag tegenover de Senaat, waar hij samen met de Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, werd ondervraagd over de nieuwe plannen voor het Midden-Oosten, dat grondtroepen een optie zijn. Hij benadrukte wel dat het de bedoeling is dat de Amerikaanse adviseurs in Irak de Irakese strijdkrachten helpen met plannen en coördineren, maar:

Als we het punt bereiken dat ik geloof dat onze adviseurs Irakese troepen zouden moeten begeleiden bij aanvallen tegen IS, dan zal ik dat de president aanraden.

Ook is de VS bereid om IS-doelwitten in Syrië te bombarderen, verklaarde hij. Het zou hierbij moeten gaan om gerichte aanvallen, die de IS ‘geleidelijk zullen verzwakken’.

Slechts enkele uren na de uitspraak van Dempsey heeft IS een video vrijgegeven waarin het in klare oorlogstaal zegt Amerikaanse troepen die voet zetten op Irak te zullen vernietigen. Ook heeft de terreurorganisatie instructies verspreid om pijnbommen te maken. Online roept de organisatie zogenoemde ‘lone wolfs’ op om aanslagen te plegen op beroemde plaatsen als Times Square in New York, The Strip in Las Vegas en op treinstations door heel het land. Bill Bratton, politiecommandant van New York laat weten:

Het is de eerste keer dat IS dit medium gebruikt om lone wolfs op te roepen aanvallen uit te voeren in Amerikaanse steden. We zijn zeer bezorgd, New York is doelwit nummer één in de wereld. Maar we zijn er zo goed mogelijk op voorbereid.

Zo kunnen we IS tegengaan
In de Britse krant The Guardian schrijft Chelsea Manning haar oplossing voor IS. De hoofdboodschap: zet een hek om de Islamitische Staat heen en laat ze met rust. Laat het vuur uit zichzelf uitdoven. Geef ze wat tijd en al snel zal blijken dat de organisatie niet capabel is om een staat te runnen. Door (militair) ingrijpen spelen we de strijders in de kaart: die weten als geen ander hoe ze ingrijpen door het Westen naar hun hand kunnen zetten en het als propaganda kunnen gebruiken om meer zieltjes te winnen. Lees hier haar volledige analyse.

Chelsea Manning, geboren Bradley Manning, is de Amerikaanse soldaat eerste klasse die in 2010 in Irak werd gearresteerd in verband met het lekken naar WikiLeaks. Manning was inlichtingenanalist en gestationeerd op de legerbasis Hammer in Irak. Op basis van haar ervaring in Irak schreef zij het artikel voor The Guardian.

NYT: Islamic State Issues Video Challenge to Obama
De Redactie: “Grondtroepen een optie als IS-strategie mislukt”  
RTL Nieuws: IS: Aanslagen op Times Square, The Strip en stations

cc-foto: The US Army

Geef een reactie

Laatste reacties (41)