Laatste update 12:19
75

Zo manipuleert DENK de kiezers

Volgens DENK bestaat er een groot complot in de door henzelf zo frequent gezochte media om de waarheid achter te houden en leugens over de partij te verspreiden. Nu blijkt dat ze zelfs een zogenaamd vijandelijke aanval in scene zetten, om hun kiezers te laten geloven dat ze de waarheid spreken. Tom-Jan Meeus beschrijft in NRC een bizar staaltje manipulatie door DENK.

Nadat NRC vorige week onthulde dat er een integriteitsonderzoek liep naar een vastgoeddeal waarin Denk-voorzitter Öztürk eerder betrokken was, besloot Jeroen Stans, politiek verslaggever van BNR Nieuwsradio, naar het partijkantoor in Rotterdam te reizen voor een reactie. Partijleider Kuzu was tien dagen eerder nog drie kwartier op zijn zender geïnterviewd, dus Stans voelde zich niet aangesproken door de vijandige DENK-video waarin de pers vanalles kreeg aangewreven.

Omdat ze hem nogal lang lieten wachten, doodde Stans de tijd met melige tweets.

Zijn tweets hadden een aanzuigende werking op Haagse verslaggevers, die uiteindelijk zonder uitzondering werden afgescheept met kopietjes van een verklaring die Denk door een getralied raampje stak. Later die avond volgde een nieuwe video. De centrale boodschap: “Trap er niet in!”

Verzoek
Stans was echter niet voor een gat te vangen en liep een paar dagen later naar de Denk-fractie in de Kamer met het verzoek aan Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk of zij alsnog wilden praten. Hoewel de Kamerleden zich kritisch uitlieten over zijn tweets en weigerden hem voor de microfoon te woord te staan, verklaarde Stans dat de sfeer alleszins redelijk te noemen was. Dat veranderde echter, nadat Kuzu een cameraman wenkte die aan een documentaire voor de Ikon werkte en vroeg of hij dit gesprek mocht filmen. Stans ging akkoord, schrijft Meeus:

Zodra de camera liep, vertelde hij, namen Kuzu en Öztürk een totáál andere houding aan. De beschuldigingen vlogen op hem af. Hard en agressief. Ze zeiden dat hij daags eerder het partijkantoor was binnengeglipt. Stans werd overvallen door deze onwaarachtigheid, zei hij, er volgden meer verwijten, Stans werd boos, beende weg, en zag Öztürk nog net in de camera zeggen: „Dit is dus hoe de media met ons omgaan.”

Ikon
Opvallend detail is dat de Ikon niet meer bestaat. Joop deed navraag bij Jeroen Stans, die liet weten dat hij eerst dacht dat het om een eigen cameraman van DENK ging, maar dat Kuzu hem later vertelde dat het iemand van de Ikon zou zijn geweest die opnames maakte voor een documentaire. Wie het incident dus uiteindelijk gefilmd heeft en beschikt over de beelden is dus nog onduidelijk.

De Tweede Kamer-fractie van DENK was ten tijde van publicatie niet bereikbaar voor commentaar.

Update 11.30 uur:
SP-Tweede kamerlid Farshad Bashir noemt de manipulatie van DENK ‘eigen schuld’:

Geef een reactie

Laatste reacties (75)