21

Zo overwin je haat

Enorme solidariteitsactie na aanval op moskee ... Hoe reageer je op gewapende islamhaters?

In de VS groeit het aantal incidenten van islamhaters tegen moslims. Maar ook het protest daartegen neemt toe. Steeds meer mensen pikken het niet dat extremisten proberen bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten.


In Philadelphia werd vorige week zondag vanuit een auto een varkenskop gegooid naar de plaatselijke Al-Aqsa moskee die daar al ruim 25 jaar zit. De actie was duidelijk bedoeld om moslims te beledigen en past in de strategie van extremisten om mensen tegen elkaar op te zetten. Maar extremisten heten niet voor niks extremisten, ze vertegenwoordigen weinig mensen en vinden tegenover zich veel meer mensen die niks van extremisten moeten hebben. Dat werd ook meteen duidelijk na de aanval. Inwoners van Philadelphia reageerden geschokt op deze daad van haat en intolerantie. Vanuit de hele stad en ver daarbuiten stroomden steunbetuigingen binnen voor de moskee.

Buren wilden een protestdemonstratie houden maar daar voelde de moskee niet veel voor. Laten we een picnic organiseren stelde een van de moslims voor. Een Amerikaanse picknick en barbecue waarbij iedereen zelf eten meeneemt. Honderden mensen kwamen daar zaterdag op af. Bezoekers konden hun naam in het arabisch laten vertalen en opspelden. Er werd gevoetbald, er waren informatiestandjes en zo leidde de aanval tot een groot feest van solidariteit en kennismaking. Precies het tegenovergestelde van wat de haters wilden bereiken.

Maar daar bleef het niet bij. De gemeente loofde 2000 dollars voor de gouden tip die naar de daders leidt. PETA, de dierenrechtenorganisatie, deed daar nog eens 2000 dollar bovenop. Bijzonder, want zoals iemand opmerkte “ik denk niet dat de mensen van PETA naar de barbecue zijn gekomen”.

Wapens
Er vinden in de VS meer bijzondere tegenacties plaats als reactie op islam-haat. Rond Dallas bijvoorbeeld. Het Texaanse Irving, bij Dallas, werd wereldnieuws omdat de angst voor islamistisch terrorisme er zo groot is dat enkele maanden terug een jongetje dat een zelfgemaakte klok mee naar school bracht, werd gearresteerd omdat de politie dacht dat het een bom was. In het nabijgelegen Richardson demonstreerden zaterdag activisten van de rechtse haatgroep BAIR bij de plaatselijke moskee. De demonstranten waren gewapend “om onszelf te beschermen tegen extremisten” (serieus). De angstaanjagende actie leidde tot een tegendemonstratie. De tegendemonstranten hadden zichzelf ook bewapend. Met waterpistolen

Geef een reactie

Laatste reacties (21)