Laatste update 11:22
8

Zo ver gaat de overheid om belastingontwijking te faciliteren

Nederland gaat wel erg ver om belastingontwijking door internationale bedrijven te faciliteren. De overheid betaalt soms de rekening van facturen van dure belastingadviseurs die door multinationals zijn ingehuurd, om de buitenlandse bedrijven te lokken zich toch vooral in Nederland te vestigen. Niet fysiek vestigen natuurlijk, maar met behulp van een brievenbusconstructie. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Dat Nederland buitenlandse bedrijven lokt met fiscale voordeeltjes is an zich al omstreden, sinds internationaal een fel debat is ontstaan over belastingonwijking.

Het NFIO is de overheidsinstantie die buitenlandse bedrijven naar Nederland moet lokken. Dat doet het NFIA door buitenlandse bedrijven te wijzen op de aantrekkelijke belastingwetgeving alhier. NRC schrijft daarover:

een uitgebreid belastingverdragennetwerk met andere landen, dividenden die niet belast worden en royalty’s en rentes die vrij naar andere landen kunnen stromen. Kroonjuweel van het prettige fiscale klimaat zijn de op maat gemaakte belastingafspraken (rulings) die met de fiscus gemaakt kunnen worden.

Wie de mazen van de wet wil vinden om zoveel mogelijk belasting te kunnen ontwijken, heeft daar handige en dure fiscalisten nodig. De komst van de Israëlische chemiereus ICL naar Amsterdam zette NRC Handelsblad op het spoor van hoe ver Nederland gaat om belastingontwijking te faciliteren. Uit onderzoek van NRC “blijkt dat NFIA soms aanbiedt een deel van de factuur van de fiscaal adviseur van multinationals te betalen”.

NRC schrijft:

Om ICL te overtuigen stuurt het NFIA de topman na het gesprek op het ministerie een brief waarin het vertelt dat gesprekken met de Belastingdienst duidelijk zullen maken „hoe gunstig een ruling in uw situatie is”. Ook doet NFIA een opvallend aanbod. „Omdat we er verzekerd van zijn dat deze ruling gunstig voor ICL uitpakt zijn we bereid een financiële bijdrage te leveren aan een belastingstudie voor ICL.”

Het gaat om een bijdrage van maximaal 50 procent van de kosten van de Nederlandse fiscalist (in dit geval KPMG Meijburg) met een maximum van 25.000 euro.

In de krant verklaart emeritus hoogleraar belastingrecht Richard Happé deze bijdrage onwenselijk.

Ik vind het fenomeen dat men een bedrijf gaat betalen of subsidie geeft zoals het NFIA doet, te ver gaan. Dat moet je niet doen als overheid. Het brengt een spanning teweeg met andere belastingplichtigen die in vergelijkbare situaties niet op dit soort overheidssteun kunnen rekenen.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)