Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo voorkom je voedselverspilling

  •  
06-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
foodwaste300.jpg
Bedrijven en experts op zoek naar oplossingen tegen weggooien van prima bruikbaar voedsel
“Hoeveel aardappels denkt u te eten vanavond?” Het klinkt als typisch Hollandse ‘gastvrijheid’ om bij je gasten vooraf te peilen hoeveel piepers je op moet zetten. Maar een cateraar uit Veghel wil met die vraag voorkomen dat hij aan het einde van de avond 30 procent van zijn eten in de vuilnisbak moet gooien. Tijdens het symposium Stop Food Waste worden dit soort creatieve oplossingen tegen voedselverspilling besproken.
Het idee van cateraar Hutten uit Veghel om meer berekenend te koken is een van die ideeën. Andere oplossingen zijn ‘schapmanagement’; minder lang houdbare producten vooraan zetten in het schap zodat die als eerste verkocht worden, maar ook het bijstellen van de verwachtingen van consumenten. Veel producten worden weggegooid omdat we ze in de supermarkt niet aantrekkelijk vinden, zoals kromme komkommers. En ook in de oogst val winst te behalen. Aardappelrooimachines nemen vaak alleen de grote aardappels mee. De kleine aardappels die achterblijven maken 30 procent van de oogst uit en die verandert zo in één keer in afval.
Het jaar 2014 is door de EU uitgeroepen tot het jaar tegen de voedselverspilling. 
Cc-foto: Starr

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.