61

Zo ziet onvervalste moslimhaat in het Britse ov eruit

Premier Cameron pleitte er vorige week nog voor om islamofobische haatmisdaden hard aan te pakken

De haatmisdaden tegen moslims in het Verenigd Koninkrijk zijn binnen twee jaar meer dan zeventig procent gestegen. De Britse premier David Cameron riep vorige week de politie op om harder op te treden tegen moslimhaat. Deze twee filmpjes zijn in het Londense openbaar vervoer door passagiers opgenomen en zijn een goed voorbeeld van wat moslims in Engeland te verduren hebben.


Het eerste filmpje is van afgelopen zondag en daarin wordt een bejaarde – vermoedelijk – Turkse man met een wandelstok uitgescholden door een medepassagier. De dader loopt na zijn tirade op zijn slachtoffer af en smijt zijn stok op straat. Britse autoriteiten zeggen onderzoek te doen naar het incident. 

In het tweede filmpje wordt een groep vrouwen door een andere vrouw in de bus uitgescholden en uitgemaakt voor ‘handlangers van de Islamitische Staat’. De vrouw gaat zelfs zo ver door te dreigen één van de vrouwen – die zwanger is –  in de buik te schoppen. De buschauffeur probeert de asociale vrouw tot stilte te manen maar ze gaat stug door. Inmiddels is de dader in het tweede filmpje door de politie opgespoord en gearresteerd. 

In beide filmpjes zie je dat geen enkele omstander de slachtoffers te hulp schiet. Wel is er – met dank aan online-activisme – naar aanleiding van de video’s een petitie gestart die bijna 30.000 keer ondertekend is om het geweld jegens moslims in het Londense openbaar vervoer stop te zetten.

Geef een reactie

Laatste reacties (61)