75

Zo ziet privilege er uit

Een onderschat fenomeen prachtig gevisualiseerd

Wat betekent het precies om geprivilegieerd te zijn? Iedereen kan bedenken dat zolang er mensen zijn die elke dag 35 kilometer moeten lopen voor drinkwater, het een privilege is om een kraan met stromend water in je huis te hebben. Maar hoe zit het met privileges binnen rijke westerse landen? Wie zijn er hier bevoorrecht?


Om dat duidelijk te maken werd een groep van tien mensen aan een test onderworpen. Aan het begin van de test staan ze hand in hand op een rij. Vervolgens krijgen ze 35 vragen, zoals:

-Ben je ooit in je klas of op je werk de enige geweest van jouw ras, geslacht, sociaal-economische status, seksuele oriëntatie, zet dan een stap terug.
-Als je je op je gemak voelt als je s’avonds in je eentje naar huis loopt, zet dan een stap vooruit.
-Als je weet dat je ouders in staat zijn je financieel te ondersteunen als jij het financieel zwaar hebt, zet dan een stap vooruit.
-Als je ooit gepest bent om iets wat je niet kan veranderen, zet dan een stap terug.
-Als je ouders universitair geschoold zijn, zet dan een stap vooruit.
-Als je fouten kan maken zonder dat mensen die toerekenen aan je ras of geslacht, zet dan een stap vooruit.
-Als je ooit een baan hebt aangeboden gekregen via een vriend of een familielid, zet dan een stap vooruit.
-Als je je ooit ongemakkelijk hebt gevoeld over een grap of een statement over je ras, etniciteit, geslacht, uiterlijk of seksuele oriëntatie, maar je je te onveilig voelde om de confrontatie aan te gaan, zet dan een stap terug.
-Als je ooit bent gediagnosticeerd met een fysieke of geestelijke handicap, of een psychische aandoening, zet dan een stap terug.

Kijk wat er dan gebeurt.

Ben je benieuwd naar de hele lijst? Die staat hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (75)