45

Zoenen tegen homohaat

UPDATE: Kiss-in niet meer gericht op snackbar eigenaar, maar 'voor het openbaar mogen tonen van de Liefde en Genegenheid'

Fotograaf Erwin Olaf wil een zoenactie organiseren om te protesteren tegen homohaat. Als hij vijftig koppels kan vinden die aanstaande woensdag in Amsterdam al zoenende hun solidariteit tonen, gaat de actie door, zegt hij in een gesprek met NRC Handelsblad. Het hoeven niet per se homostellen te zijn.

Olaf stelt in het NRC:

“Het mogen homo’s, hetero’s, biseksuelen en transgenders zijn. Als ze maar van elkaar houden, dat is het criterium.

Een eigen ervaring van de fotograaf, afgelopen zaterdag, is de aanleiding voor deze actie:

“Ik zat te eten met mijn geliefde in restaurant Razmataz aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam. We hadden een mooi en eerlijk gesprek, over liefde en monogamie. Na afloop liepen wij naar onze fiets en begonnen elkaar spontaan te zoenen. Daarop begon de man achter de toonbank van de naastgelegen snackbar naar ons te roepen: ‘hou daar eens mee op’. Toen we een stap dichterbij deden, omdat we dachten dat we het niet goed verstaan hadden, werd hij nóg bozer en verbood ons op zijn terras te zoenen. Iets waar we geen gehoor aan gaven. Ik riep terug: ‘In Nederland mag dit, hoor!’ Voor mijn doen heb ik mij erg ingehouden. Ik ben niet zo diplomatiek.

Enkele weken geleden had Olaf een gesprek met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, die naar zijn zeggen “harder wil gaan optreden tegen pesterijen in zijn stad, waaronder die tegen homo’s”.

Van der Laan vroeg mij na afloop of ik nog iets op mijn lever had. Ik zei: nee, het gaat goed met de homo-emancipatie.”

Op zijn Facebookpagina heeft de fotograaf inmiddels honderden reacties ontvangen op zijn oproep. Als vijftig koppels aan de kiss inn willen meedoen, staat hij woensdag om 20.30 uur voor de snackbar op het Hugo de Grootplein.

Update maandag 13 augustus: 

Olaf heeft inmiddels vrede gesloten met snackbar eigenaar. Samen met de buurtregisseur van de Amsterdamse politie hadden ze een gesprek waarin Olaf zich heeft verontschuldigd voor ‘de toonhoogte van zijn woede’, maar niet voor de inhoud van zijn boodschap. Het kiss-in protest gaat door, maar zal niet gericht zijn op de eigenaar van de snackbar, maar ‘voor het openbaar mogen tonen van de Liefde en Genegenheid. 

Op zijn Facebookpagina schrijft hij: 

“Na de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, zo’n tien jaar terug, wordt het nu tijd dat ook op straat en in het openbaar, overal in Nederland, op iedere straathoek het mogelijk is om je geliefde of kortstondige vlam aan te raken, arm in arm of hand in hand te lopen, te kussen en (soms hartstochtelijk) te zoenen. Natuurlijk zonder dat het ontuchtig wordt. Het moet niet meer uitmaken of je hetero-, bi- dan wel homoseksuele gevoelens hebt.” 

De regels voor de kiss-in luiden als volgt: 

Ik stel het volgende voor, voor een goed verloop van de Kiss In;

– Iedereen is meer dan welkom, hetero, bi, homo, transgender, alleenstaand of in driehoeksrelatie, vaders en moeders met kinderen, geliefden, goede vrienden, einzelgangers. Het maakt niet uit.

– Neem geen versterkte muziek mee of ballonnen, confetti of andere zaken, die vervuiling en overlast kunnen veroorzaken.

– Kom tussen 20.15 uur en uiterlijk 20.30 uur zo mogelijk naar het terras van Razmataz, dat pal naast de snackbar ligt.

-Om 20.35 uur schudden de snackbar eigenaar en ik elkaar de hand om zo ons conflict officieel te beëindigen. 

– Daarna gaan we over tot 30 seconden hartstochtelijk zoenen, knuffelen, omhelzen en/of “group huggen”, van en met elkaar.

– Wisselen mag 😉

– Voor de langzoeners; de bijeenkomst eindigt om 20.45 uur

– Op het terras van Razmataz kunnen we hierna nog wat drinken, om te toasten op de liefde in het openbaar.

Ik reken en hoop op een geweldig leuke en vreedzame bijeenkomst

NRC: Fotograaf Erwin Olaf roept op tot ‘kiss in’ tegen homohaat

Foto-cc: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (45)