5

Zoete brookjes bakken

Wat krijg je als je koekjes en broodjes in hetzelfde trommeltje doet? Brookjes! Zoetigheid als middel tegen voedselverspilling

In Engeland verdwijnt ongeveer de helft van al het brood in de prullenbak. Dat laat de Britse supermarktketen Tesco maandag weten in een overzicht met cijfers van het voedsel dat wordt weggegooid, zowel in de winkels als bij de consumenten thuis.

In Nederland geven supermarkten nog niet zo gedetailleerd vrij wat ze weggooien. Maar ook hier gooien we veel goed voedsel weg. Per jaar maar liefst 50 kilo per persoon. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat we per dag maar liefst 400.000 goede broden weggooien.
Het Britse Tesco wil consumenten beter gaan voorlichten over hoe ze hun boodschappen het beste kunnen bewaren. Daarbij wil Tesco de verpakkingen verkleinen zodat mensen minder weg hoeven te gooien: De commercieel directeur Matt Simister van Tesco zegt hierover in de Guardian:

Gezinnen verspillen naar schatting 700 pond (zo’n 800 euro) per jaar. We willen ze helpen dat geld in hun zakken te houden, in plaats van het in de prullenbak te gooien.”

En als je dan toch oud brood over hebt, gooi het dan niet weg, maar maak er in elk geval nog iets lekkers van. Brookjes bijvoorbeeld. Brookjes zijn een samentrekking van koekjes en broodjes. Koekjes gemaakt van oud brood dus.

Ze zijn bedacht door interieur-architect Mariska Mell die probeert met oud eten nieuwe gerechten te bedenken. Brookjes maak je in een handomdraai, zelfs als je nog nooit één koekje (of broodje) hebt gebakken.

Vergeleken bij de ouderwetse wentelteefjes (oud brood met ei, melk, kaneel en suiker), moet je wel erg veel nieuwe ingrediënten kopen om dat oude brood op te kunnen maken, maar die nieuwe ingrediënten kun je gelukkig lang bewaren zodat je bij de volgende oude boterham weer nieuwe zoete brookjes kan bakken. Er is eigenlijk maar een nadeel: ze zijn gevaarlijk lekker.

Het recept staat op de Facebookpagina Van Mariska’s bedrijf ‘Het ministerie van reVitalisering’.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)