Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zon-revolutie op Hawaii

  •  
18-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hawai_300.jpg
Burgers produceren zoveel energie dat netbeheerder overcapaciteit vreest
De Amerikaanse staat Hawaii heeft een ambitieus project om de afhankelijkheid van olie terug te dringen en over te schakelen op duurzame energie. Burgers worden aangemoedigd zonnepanelen te installeren en overtollige stroom aan het net te leveren. Dat is een groter succes dan verwacht.
De Los Angeles Times schrijft dat ingenieurs van de netbeheerder vrezen dat de burgers teveel energie produceren en het net niet is staat is die hoeveelheid te verwerken. De populariteit is te danken aan een stimuleringsmaatregel van de overheid waarbij zonnepaneelbezitters belastingkorting krijgen. Tegelijkertijd is het gebruik van fossiele energie zwaarder belast. De traditionele energiecentrales van de staat draaien op olie. Mede door de kernramp in Fukushima zijn de prijzen daarvoor omhoog geschoten en is er een rum op zonnepanelen ontstaan. Vanwege het succes wordt het belastingvoordeel nu – tijdelijk – ingetrokken.
Hawaii, met zo’n 1,4 miljoen inwoners, geldt als een proeftuin voor de rest van de Verenigde Staten. De staat heeft officieel als doel om in 2030 veertig procent van de energie uit duurzame bronnen te halen maar Big Island, het grootste van de acht belangrijkste eilanden, is dat doel al voorbijgestreefd en haalt nu 44 procent uit zonneënergie. In 2020 kan dat al honderd procent zijn.
cc-foto: Jon Starbuck

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.