68

Zonde!

Helft voedsel belandt in prullenbak ... Onderzoek: esthetisch 'imperfecte' producten onder meer oorzaak voedselverspilling

Wereldwijd lijden er miljoenen mensen honger. Met name in Afrika en Azië. In andere delen van de wereld wordt tegelijkertijd tonnen aan voedsel weggegooid. Omdat er een bruin vlekje op zit, of omdat de uiterste verkoopdatum is verstreken. Jaarlijks belandt ongeveer de helft van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd in de prullenbak. Dat blijkt uit het rapport van het Britse Institution of Mechanical Engineers (IME).

PSA – Food Waste from Brian Recktenwald on Vimeo.

Oorzaken van de verspilling zijn bijvoorbeeld slechte opslag, het verlopen van de uiterste verkoopdatum, ‘een-product-gratis’-aanbiedingen en onze drang naar esthetisch perfecte producten. Een appel met een vlekje wordt al gauw overgeslagen.

Tim Fox, hoofd van de afdeling energie en milieu van het IME, verklaart tegenover de Huffington Post:

Dit is eten dat gebruikt kan worden om de groeiende bevolking op deze wereld te eten te geven – inclusief degenen die vandaag de dag domweg honger hebben. De hoeveelheid die verspilt wordt, is schokkend. Het is bovendien een onnodige verspilling van de energie en het land en water wat is gebruikt het voedsel te produceren en distribueren.

Onze drang naar perfectie blijkt ook wel uit het percentage groente dat in Groot-Brittannië wordt geteeld, maar niet geoogst, vanwege het fysieke uiterlijk: maar liefst 30 procent is niet ‘mooi’ genoeg.

Wereldwijd wordt elk jaar zo’n vier miljard ton voedsel geproduceerd. Hiervan wordt uiteindelijk dertig tot vijftig procent niet geconsumeerd. In Europa en de Verenigde Staten wordt volgens het rapport de helft van wat wordt gekocht, ook weer weggegooid.

Huffington Post (UK): Food Waste: Half Of All Food Ends Up Thrown Away

cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (68)