13

‘Zonder donker kan het licht zichzelf niet kennen’

Terugkijken: zanger Typhoon laat zijn stem gelden en demonstreert tijdens viering 200 jaar Koninkrijk tegen Zwarte Piet met nummer 'Van de Regen naar de Zon'

Zanger Typhoon zong tijdens de opening van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden het nummer ‘Van de Regen naar de Zon’. In de Ridderzaal, voor onder meer koning Willem-Alexander, koningin Maximá, premier Rutte en andere leden van de regering, bracht hij het nummer ten gehore. Een viering van Nederland, in al haar glorie, met al haar vrijheden en tegenstellingen. “Zo mooi, zo fris, zo schoon. Zo precies ook het tegenovergestelde”, aldus Typhoon, die het tijdens deze gebeurtenis niet nalaat zijn stem te laten gelden en de onwetendheid rond 5 december benadrukt.


Typhoon rapt onder meer:

De ontdekking van de houtzaagmolen voor de scheepvaart, maakte ons koning ter water, voor de graan, voor de specerijen, pakhuizen vol, grachtenpanden, rederijen. We zagen zo veel, zijn zo groot, maar als het kantelt zien we massamoord, apartheid, slavernij en de slavenhandel. Zonder donker kan het licht zichzelf niet kennen, vandaar de onwetendheid rond 5 december. De wereld draait door, we deinen mee, houden vast. Verandering is confronterend, ik ervaar het elke dag. Mijn land en mijn haven. Zelfs de winst of liever korting op stormachtige dagen. Wij wordt bepaald door waar we gaan en niet waar we waren. Hou de macht bij het volk en laat de angst varen.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)