Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zone rond Fukushima wordt verboden gebied

  •  
21-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Fukushima_evacuatiezone300.jpg
Na ontruiming bleven tientallen gezinnen in het gebied wonen. Dat is nu strafbaar, alleen korte bezoeken om spullen te halen toegestaan
Japan verbiedt burgers om nog in de evactuatiezone, van 20 kilometer rondom de verwoest kerncentrale Fukushima I, te blijven. Dat meldt NRC Handelsblad. Het verbod gaat over enkele uren al in, om middernacht Japanse tijd.
NRC schrijft dat het nu strafbaar is geworden om je in het gebied te bevinden, omdat mensen het advies tot ontruiming negeerden. Tientallen gezinnen bleven na de zware aardbeving en de tsunami in hun woningen. Dat is nu verboden. Alleen korte bezoeken van bewoners die hun bezittingen komen ophalen, worden nog toegelaten, aldus NRC
Fukushima I raakte zwaar beschadigd door de aardbeving, nu ruim een maand geleden. De koelsystemen vielen uit, waardoor verschillende reactoren oververhit raakten. Tenminste één reactor heeft een gedeeltelijke meltdown doorgemaakt. Daarbij kwamen grote hoeveelheden radioactief materiaal vrij. Het koelen van de reactoren gaan naar verwachting nog zeker negen maanden duren, zo maakte de uitbater van de centrales, TEPCO, onlangs bekend.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.