13

Zonne-energie uit de ruimte

Japanse wetenschappers zetten belangrijke stap

Satellieten maken er al heel lang gebruik van: zonne-energie. In de ruimte heb je tenslotte geen last van wolken die de zon aan het oog onttrekken. Maar zou het niet mooi zijn als we ook op aarde van die in de ruimte gegenereerde zonne-energie gebruik kunnen maken?

Dat klinkt als science fiction, maar Japanse wetenschappers hebben die mogelijkheid een flinke stap dichterbij gebracht. Zij zijn er voor het eerst in geslaagd om energie draadloos te versturen. Door gebruik te maken van microgolven kon 1,8 kilowatt door de lucht met precisie worden verstuurd naar een ontvanger 55 meter verderop. Dat is bijvoorbeeld genoeg om een ketel water te koken.

Het idee is dat in de toekomst grote zonnecollectoren worden gebouwd die op zo’n 36.000 kilometer rond de aarde draaien. “Maar het kan nog decennia duren voordat we zo ver zijn”, aldus een woordvoerder van de onderzoekers. Het idee om in de ruimte zonne-energie te winnen is in de jaren 1960 in de Verenigde Staten ontstaan. De Japanners werken er sinds 2009 concreet aan, omdat het land over weinig fossiele brandstoffen beschikt. De ramp in Fukushima heeft het project een extra zetje gegeven.

SCMP: Japanese scientists success in transmitting energy wirelessly 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)