77

Zonnepanelen juist veel goedkoper

Btw-besluit van EU voor zonnepanelen pakt juist voordelig uit voor consument ... Korting kan oplopen tot meer dan 1400 euro

Particulieren met zonnepanelen moeten BTW gaan betalen. Dit heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald. Die deed uitspraak in een geschil dat een Oostenrijker had met de Oostenrijkse Belastingdienst.

De Oostenrijker vond dat hij met de levering van zijn groene stroom aan de energiemaatschappij een ‘economische activiteit’ verrichtte. Hij deed eigenlijk niets anders dan een energiemaatschappij: stroom opwekken en aan het net leveren. Daarom besloot hij zich aan te melden als ondernemer. De Oostenrijkse belastingdienst was het niet eens met de man, maar het Europese Hof van Justitie gaf hem uiteindelijk gelijk.

Het nieuws zou grote gevolgen hebben voor de bezitters van zonnepanelen, ook in Nederland. Particulieren zouden opeens btw moeten afdragen over hun levering aan de energiemaatschappij. En dat is een administratieve last waar weinig mensen op zitten te wachten. Bovendien ben je dan opeens btw-plichtig en moet je dus btw afdragen aan de belasting. In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen zonnepanelen.

Toch positief

Maar zo negatief als het bericht klonk, zo positief lijkt het te zijn. Hans Schoemakers van de website Bespaarbazaar verdiepte zich in het nieuws en kwam tot de conclusie dat het wel eens flink wat geld zou kunnen opleveren.

Het besluit van de EU betekent namelijk dat je ook de btw op de aanschafprijs van de panelen kan terugvragen. Dit zou moeten gelden voor iedereen die dat vanaf nu gaat doen. Je moet je dan wel als ondernemer inschrijven bij de Belastingdienst.

Volgens een rekenvoorbeeld van Schoenmaker op basis van de aanschaf van twaalf panelen kan de nieuwe regeling zo’n 775 euro opleveren. Als je daar ook nog een subsidie bij optelt (tot augustus 2013 kun je nog subsidie krijgen) kan de korting op twaalf zonnepanelen ter waarde van ongeveer 5.000 euro oplopen tot ongeveer 1.425 euro.

De btw hoef je daarna niet af te dragen, omdat je met zonnepanelen zo weinig btw af moet dragen dat je onder de kleine ondernemersregeling valt. En die regeling houdt in dat je dan wordt vrijgesteld.
Het ministerie van Financiën wilde niet bevestigen dat het ook zomaar akkoord gaat met de btw-teruggaaf. “Het is nu nog te vroeg om ook maar iets te zeggen over de precieze gevolgen. Mogelijk wordt deze zaak besproken in Brussel met andere lidstaten.”

Volgens Marjan Minnesma, directeur van Urgenada, zit de situatie in Nederland anders in elkaar dan in Oostenrijk. In P-Plus zegt ze:

In Oostenrijk wordt stroom die huishoudens produceren nu al met BTW belast. Daar verandert de uitspraak van het Hof niets aan. Dat is daar normaal en geaccepteerd. De vraag in die zaak was ook helemaal niet of er BTW geheven moet gaan worden op zonnestroom die huishoudens produceren. De vraag was alleen of Fuchs vanwege die BTW-belasting ook recht had op BTW-aftrek over de koopprijs van zijn panelen. Ja, dus zegt het Hof nu.

In Nederland betaal je alleen maar BTW als je meer stroom hebt opgewekt dan je hebt verbruikt. Alleen dan zou de situatie vergelijkbaar zijn met Oostenrijk.

cc-foto: Niels Sienaert

Geef een reactie

Laatste reacties (77)