19

Zonnestudio’s laks met leeftijdsgrens

Gertruud Krekels, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie: Zonnebanken zijn ronduit 'kankermachines'

Een kwart van de zonnestudio’s laat jongeren onder de achttien jaar toe en overtreedt daarmee de regels. Dat blijkt uit onderzoek van KASSA Magazine. Overtredingen van de leeftijdsgrens zijn ernstig omdat jongeren twee keer zoveel kans hebben op huidkanker dan volwassenen die onder de zonnebank gaan. Volgens Gertruud Krekels, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie, zijn zonnebanken ronduit ‘kankermachines’.

KASSA Magazine, het tijdschrift dat bij het televisieprogramma KASSA hoort, belde met 32 bij de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) aangesloten studio’s in diverse steden met de vraag of het mogelijk was om een tienrittenkaart te kopen voor de verjaardag van een zestienjarig nichtje. Alhoewel de branchevereniging zich erop laat voorstaan de regels te handhaven, ging één op de acht studio’s de fout in.

KASSA belde ook nog met achttien willekeurig geprikte aanbieders. Daarvan had de helft geen probleem met het verjaardagscadeautje. Vervolgens vroeg KASSA twee vriendinnen van 14 jaar een aantal zonnebanken in een middelgrote stad te bezoeken. Vier van de zes studio’s liet hen toe.

Handhaving
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die de leeftijd regels moet bewaken, erkent weinig middelen te hebben om te handhaven. Woordvoerder Marijn Colijn: “We doen wat we kunnen, maar we kunnen alleen de intakeformulieren van de studio’s controleren.” Dat komt omdat de Warenwet nogal ruim is opgesteld in navolging van de Europese regels en er geen expliciet verbod op het toelaten van jongeren bestaat, zoals in Duitsland en België.

Sancties
Gertruud Krekels is geschrokken van de uitkomsten van het KASSA onderzoek. “Dit is werkelijk gênant. Als je na een simpel rondje bellen al merkt hoe mis het is, dan zijn er sancties nodig.”

Foefjes
Diverse zonnestudio’s in het onderzoek gaven aan de regelgeving wel te kennen. “Door de telefoon moet ik je zeggen dat het niet kan”, reageerde een studiohouder in Zaandam op de vraag naar een tienrittenkaart voor het zestienjarige nichtje. “Stel dat jij van een consumentenprogramma bent, dan ben ik een slechte studio.” Het ‘foefje’ dat de studio’s gebruiken om jongeren toch toe te laten is het vragen van instemming van de ouders.

KASSA besteedt op zaterdag 24 november om 19.10 op Nederland 1 aandacht aan het onderzoek van ‘KASSA Magazine’.

Het artikel over de zonnestudio’s is te lezen in KASSA Magazine nr. 6, december 2012/januari 2013. Het artikel is online te lezen op kassamagazine.vara.nl

Foto-cc: Evil Erin

Geef een reactie

Laatste reacties (19)