Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorg: Baby's en organen te koop

  •  
24-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
orgaan_300.jpg
Rapporteur Mensenhandel waarschuwt voor opkomende trends ... Voorstel: premievrijstelling bij doneren organen, soepeler regeling draagmoederschap
De wereldwijde handel in baby’s en organen van levende personen neemt toe. Ook Nederlanders benutten die mogelijkheden maar tegelijkertijd worden de problemen ontkend. In Indiase babyfabrieken worden draagmoeders onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. In sommige landen bestaat een levendige commerciële handel in organen. De Nederlandse rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer, waarschuwt voor macabere ontwikkelingen.
In het maandag verschenen rapport worden enkele recente voorbeelden genoemd van orgaanhandel in Nederland. Een geval werd direct gemeld aan de rapporteur zelf:
2621907481_83ffc49696
Het ging om een Iraanse politiek vluchteling die via Istanbul naar Nederland was gesmokkeld. In Nederland werd hij opgesloten in een kamer en bedreigd met orgaanverwijdering. De man wist te ontsnappen en heeft bij de politie zijn verhaal gedaan. Hierna is voor hem een opvangplek geregeld en is een asielaanvraag gestart. 
Alle (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel moeten worden geregistreerd bij CoMensha. Sinds het laatste geval uit 2010 zijn bij CoMensha geen nieuwe slachtoffers van gedwongen orgaanverwijdering aangemeld. Wel verscheen in dagblad Trouw in 2011 een artikel over een Chinese vrouw die naar Nederland was gesmokkeld en daar werd uitgebuit in de prostitutie.27 De vrouw had een dochtertje in China dat ze graag wilde laten overkomen naar Nederland. In ruil voor de overkomst van haar dochter moest de vrouw in China een nier afstaan. Na de orgaandonatie keerde zij samen met haar dochtertje terug naar Nederland, waar zij weer tewerk werd gesteld in een massagesalon als prostituee.
De Volkskrant interviewde Dettmeijer :
‘De reden dat gedwongen orgaandonatie en gedwongen draagmoederschap in de Nederlandse statistieken niet voorkomen, is omdat we er niet naar kijken’, stelt Dettmeijer. ‘Het is net als met uitbuiting buiten de seksindustrie: vroeger dachten we dat het niet bestond. Nu we er bewust op rechercheren, zie je het probleem steeds pregnanter worden.’ 
Elk jaar verdwijnen ongeveer duizend patiënten van wachtlijsten voor een donororgaan. De redenen daarvoor kunnen variëren van verbetering of verslechtering van de gezondheid, tot het betalen voor een orgaan van een buitenlandse donor. Dit laatste zal niet snel worden toegegeven, zegt Dettmeijer, omdat commerciële orgaandonatie volgens de Nederlandse wet strafbaar is. 
De rapporteur pleit voor verandering van regels. Zo zou in Nederland het beschikbaar stellen van organen geregeld moeten worden met een ‘persoonsgebonden’ beloning, bijvoorbeeld een levenslange vrijstelling van het betalen van ziektekostenpremies.
Ook zijn de regels voor het draagmoederschap te streng waardoor ouders in het buitenland gaan shoppen. Ze pleit voor verruiming van het ‘hoogtechnologisch baarmoederschap’ waarbij ouders hun IVF-vrucht kunnen laten inbrengen bij een draagmoeder.
cc-foto: PGrandicelli, In de Cavre-regio van Nepal, een van de armste gebieden van het land, telt ieder gezin wel iemand die een nier heeft verkocht.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.