95

‘Zorg kan miljarden goedkoper’

Oud-minister Klink: Overbodige en ondoelmatige behandelingen vormen grote kostenpost ... Diederik Samsom (PvdA) en André Rouvoet discussiëren op Twitter

Als artsen afzien van overbodige en ondoelmatige behandelingen bij patiënten, kan jaarlijks tot acht miljard worden bespaard op de zorgkosten. Daarmee kan de kostenstijging in de gezondheidszorg de komende jaren worden opgevangen.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van een rapport van de hand van oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink dat vandaag wordt gepresenteerd. Klink sprak daarvoor met bestuurders, artsen en hoogleraren.

Tot nu toe werd de oplossing voor de oplopende zorgkosten vooral gezocht in premies verhogen, meer bijbetalen, wachtlijsten invoeren of behandelingen niet meer vergoeden. Klink vindt dat initiatieven voor verbetering vooral moeten komen van de werkvloer. Hij denkt daarbij aan kwaliteitsverbetering (o.a. complicaties vermijden, opnames vanwege fouten in medicatie voorkomen, therapietrouw bevorderen) en kritisch kijken naar behandelingen waarvan de meerwaarde onvoldoende wetenschappelijk is bewezen. Klink schat op basis van buitenlands onderzoek dat op die moment tot acht van de dertig miljard bespaard kan worden. Klink:

In de praktijk kan dat lager uitvallen, maar minstens 6 miljard is haalbaar. De initiatiefnemers hopen op steun van zorgverzekeraars. Klink: ‘Nu is de prijs bepalend en zo ontstaat productiedruk. Daardoor is er nóg minder tijd voor de patiënt, nóg minder ruimte in de agenda om bijvoorbeeld therapietrouw te bevorderen. Gevolg: minder kwaliteit en meer behandelingen, dus meer kosten. Dat vliegwiel moeten we omdraaien.

Geheel los van dit rapport heeft minister Schippers aangegeven dat werkende medicijnen ook in de toekomst worden vergoed, ongeacht hoe duur ze zijn. Ze voegde daar aan toe dat ze wel vindt dat de fabrikant daar een eerlijke prijs voor moet krijgen.

Op Twitter heeft zich over het onderwerp een kleine discussie ontwikkeld tussen PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom en André Rouvoet oud-leider van de ChristenUnie:

Volkskrant: Zorg kan miljarden goedkoper 
NOS: Schippers:werkend medicijn vergoed 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)