Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorg om uitstel beschermingswet voor mensen met schulden

  •  
31-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2200738224_db903ced3f_z
Vanaf morgen zouden mensen met schulden aanvankelijk iets meer lucht krijgen. In een wet die vanaf 1 januari in had moeten gaan, stijgt het deel van het inkomen waar schuldeisers van af moeten blijven, de zogenaamde beslagvrije voet. Dit criterium was er al maar wordt meestal te laag ingeschat, meestal omdat in huishoudens met problematische schulden de administratie niet op orde is en niet duidelijk is wat de maandelijkse inkomsten en lasten zijn.
Eerder meldde staatssecretaris van Sociale Zaken Van Ark al dat het echter zeker twee jaar langer gaat duren voor de nieuwe wet praktijk wordt. De Belastingdienst en het UWV hebben hun systemen nog niet zover dat ze de nieuwe regels aankunnen. In Trouw zegt Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht: “Je hebt het hier over mensen die vaak niet eens genoeg geld hebben om te eten. Het wordt nu als een gegeven gecommuniceerd dat de wet wordt uitgesteld, maar de maatschappelijke prijs is erg hoog.”
Ook Marco Florijn, voorzitter van de branchevereniging voor schuldhulpverlening, ziet uit naar de nieuwe wet. “Ik wil best geloven dat er ict-problemen zijn, als het maar de hoogste prioriteit heeft om dit op te lossen,” zegt hij tegen Trouw.
Cc-foto: Jacob Botter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.