Laatste update 11:34
24

Zorg om uitstel beschermingswet voor mensen met schulden

Vanaf morgen zouden mensen met schulden aanvankelijk iets meer lucht krijgen. In een wet die vanaf 1 januari in had moeten gaan, stijgt het deel van het inkomen waar schuldeisers van af moeten blijven, de zogenaamde beslagvrije voet. Dit criterium was er al maar wordt meestal te laag ingeschat, meestal omdat in huishoudens met problematische schulden de administratie niet op orde is en niet duidelijk is wat de maandelijkse inkomsten en lasten zijn.

Eerder meldde staatssecretaris van Sociale Zaken Van Ark al dat het echter zeker twee jaar langer gaat duren voor de nieuwe wet praktijk wordt. De Belastingdienst en het UWV hebben hun systemen nog niet zover dat ze de nieuwe regels aankunnen. In Trouw zegt Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht: “Je hebt het hier over mensen die vaak niet eens genoeg geld hebben om te eten. Het wordt nu als een gegeven gecommuniceerd dat de wet wordt uitgesteld, maar de maatschappelijke prijs is erg hoog.”

Ook Marco Florijn, voorzitter van de branchevereniging voor schuldhulpverlening, ziet uit naar de nieuwe wet. “Ik wil best geloven dat er ict-problemen zijn, als het maar de hoogste prioriteit heeft om dit op te lossen,” zegt hij tegen Trouw.

Cc-foto: Jacob Botter

Geef een reactie

Laatste reacties (24)