Laatste update 20:30
53

Tweede Kamer spreekt zorg uit over VVD-benoemingen Publieke Omroep

De Tweede Kamer is niet blij met drie recente benoemingen van VVD’ers bij de NPO door staatssecretaris Dekker (VVD). PvdA, CDA, 50Plus, SP, ChristenUnie en D66 vrezen voor de politieke onafhankelijkheid van de publieke omroep en zeggen dat een van de benoemingen niet rechtsgeldig is.

Ook in de Eerste Kamer struikelde Dekker over de benoemingskwestie. De behandeling van zijn nieuwe Mediawet werd hierdoor uitgesteld tot 1 maart.

In 2014 werd de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van omroep NTR. Clemens Cornielje, lid van de integriteitscommissie van de VVD en Commissaris van de koning, trad in 2015 toe tot de NPO benoemingsadviescommissie. In november vorig wees diezelfde commissie Bruno Bruins , oud-VVD-wethouder van Den Haag, aan als voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO.

Die laatste benoeming is volgens een meerderheid van de Eerste Kamer niet rechtsgeldig, omdat Bruins tevens voorzitter is van de Raad van Bestuur van uitkeringsinstantie UWV. Bruins werkt daarmee ‘onder het gezag’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van minister Asscher en zou volgens de mediawet niet tot een Raad van Toezicht mogen behoren.

PvdA-Eerste Kamerlid Esther-Mirjam Sent zegt tegen de NOS:

In de Mediawet staat dat lid zijn van de Raad van Toezicht niet kan samengaan met een dienstbetrekking bij een instelling die onder de verantwoordelijkheid van een minister valt. Het UWV valt onder de verantwoordelijkheid van een minister.

De senatoren hebben zelf niet de bevoegdheid om de benoeming terug te draaien, staatssecretaris Dekker wel, maar die ontkent het probleem.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)