65

Zorg smeekt personeel om terug te komen

Nederlandse zorginstellingen sturen tienduizenden mensen die de afgelopen jaren zijn ontslagen een persoonlijke brief met het verzoek terug te keren naar de zorg, dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het is een van de manieren die de werkgevers inzetten om het groeiend personeelstekort in de zorgsector op te lossen. Dat zegt Marc Veldhoven, bij de Brabantse vereniging van werkgevers in de zorg Transvorm ‘aanjager’ van het plan Zonder Zorg 2020. Dat plan richt zich op de aanpak van het personeelstekort. Ook hoopt men komend jaar 200 vluchtelingen met een medische opleiding aan het werk te krijgen in de zorg.

Het UWV verwacht dat het aantal vacatures in heel Nederland dit jaar uitkomt op 105.000, 10.000 meer dan in 2016. In oktober begint een landelijke campagne om mensen over te halen om voor de zorg te kiezen of terug te keren in de sector.

Door flinke bezuinigingen op de zorg in de afgelopen kabinetsperiode raakten veel zorgmedewerkers hun baan kwijt. Ook werden veel tijdelijke contracten niet verlengd. Volgens FNV zouden meer dan 70.000 mensen hun baan hebben verloren.

De zorgsector kampt niet alleen met stokkende instroom van nieuwe werknemers, maar ook met grote uitstroom van bestaand personeel. Ruim acht procent van de werknemers verlaat jaarlijks de zorg.

Bron: AD, ANP, FNV

Geef een reactie

Laatste reacties (65)