159

‘Zorg voor meer geld bij defensie’

VVD-fractieleider Zijlstra: 'Uitdaging voor Dijsselbloem' ... 'Amerikanen kunnen niet blijven opdraaien voor kosten'

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wil dat het kabinet meer geld uittrekt voor defensie. Dat heeft hij bij Buitenhof verklaard. Hij wil dat minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA) de extra middelen vindt. Hij noemt dat ‘een uitdaging’. Vrijdag hield Zijlstra een speech in Rotterdam waarin hij hetzelfde bepleitte.


Zijlstra zei in die speech onder meer:

In West-Europa, en zeker ook in Nederland, is de afgelopen decennia de focus in plaats van op defensie, vooral gelegd op de opbouw van omvangrijke verzorgingsstaten. Hier in Nederland bijvoorbeeld, halveerde de uitgaven aan defensie de afgelopen 20 jaar tot 7.5 miljard euro. Terwijl de uitgaven aan gezondheidszorg verdubbelden tot bijna 80 miljard euro. Natuurlijk is goede gezondheidszorg van belang. Maar wat is de waarde van een uitgebreide ‘social security’ als je ‘basic security’, de veiligheid van je land, wordt bedreigd? Als je vrijheid wordt bedreigd? Als uiteindelijk zelfs je baan wordt bedreigd?

Hoeveel geld er extra naar defensie moet, zegt Zijlstra niet. Hij suggereert wel dat het geld weggehaald kan worden bij de zorg en sociale zekerheid. Zijlstra en de VVD maken zich sterk voor het afbreken van de verzorgingsstaat. In de troonrede van 2013 liet premier Rutte zonder overleg met de coalitiepartner PvdA de koning zeggen dat de tijd van de verzorgingsstaat voorbij is.

Bekijk hier het hele gesprek in Buitenhof

Geef een reactie

Laatste reacties (159)