132

Zorgbehoevenden gekort door gemeenten bij steun familie of vrienden

Vrijblijvendheid hulp door omgeving definitief voorbij in 2015

De hulp van vrienden of familie aan zorgbehoevenden lijkt te veranderen van een gunst in een plicht zodra de eerste hulp geboden is. Cliënten die steun ontvangen vanuit hun omgeving zullen volgend jaar gekort worden op hun professionele zorg. Vrijwel alle 96 gemeenten laten aan de Volkskrant weten dat ze van plan zijn om op die manier in één keer goed willen bezuinigen en de zorg ‘efficienter’ laten functioneren.

Bij het verstrekken van jeugdzorg is 90% van de gemeenten voornemens minder professionele zorg toe te kennen aan gezinnen en kinderen waarvan bekend is dat die helpende familieleden of buren hebben. Voor chronisch zieken gaat het zelfs nog een stap verder. daarbij zijn er slechts drie gemeenten die de zorg niet van de omgeving van de zorgbehoevende laten afhangen.

Jack Veraart, beleidsmedewerker van de gemeente Terneuzen:

Niet iedereen krijgt graag hulpverleners over de vloer. (..) Veel mensen houden lang vol dat ze het zelf kunnen. Als dat niet meer lukt, worden ze liever door een bekende geholpen dan door een vreemde.

Mogelijke consequentie van de nieuwe wijze van bezuinigen is dat hulpbehoevenden die geholpen worden door hun omgeving, afhankelijk van vrienden, familie of buren worden nadat die gestart zijn met het helpen. En dit legt een druk op alle partijen omdat door de korting er een alternatief in een lopend jaar ontbreekt.

Volkskrant: Wie hulp krijgt van vrienden wordt gekort op zorg

Cc-foto: Jeroen Bennink

Geef een reactie

Laatste reacties (132)