28

Zorgbezuinigingen gaan juist geld kosten

Sluiting van verzorgingshuizen levert mogelijk zware strop op, omdat veel tehuizen niet zijn afbetaald en de overheid garant staat

De geplande zorgbezuinigingen gaan mogelijk meer geld kosten dan opleveren. De overheid hoopt – door het sluiten van verzorgingshuizen en het langer thuis laten wonen van mensen – op zorgkosten te besparen. Het sluiten van instellingen kan echter juist veel geld gaan kosten, omdat veel tehuizen niet zijn afbetaald en de overheid garant staat. Dat meldt Trouw vrijdag.

In Trouw geeft Voorzitter van de werkgroep gezondheidszorg van de Nederlandse Vereniging van Banken Michel van Schaik aan, dat banken vrezen een deel van de miljarden die ze in de zorgsector hebben uitstaan niet terug te krijgen als instellingen door leegstand hun schulden niet kunnen afbetalen:

Om de schade te kunnen dekken, zou de overheid met een compensatie voor zorginstellingen over de brug moeten komen.”

Welk percentage de overheid zou moeten vergoeden laat hij in het midden, maar als de regering niet met compensatie komt, stappen de instellingen volgens hem naar de rechter, waar ze een goede kans maken. Als er namelijk geen compensatie komt, zouden de forse bezuinigingen wel eens bij de overheid terug kunnen komen, voorspelt Van Schaik. In Nederland staat de overheid via een omweg garant voor leningen bij grote zorginstellingen. Als veel van hen failliet dreigen te gaan, kan een situatie ontstaan waarin de overheid dat op haar bord krijgt.

Bij het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ), waar zorginstellingen die failliet gaan sinds 2000 kunnen aankloppen voor steun, zijn ze evenmin gerust op de plannen. Directeur Herman Bellers:

Wij zijn opgericht om de gevolgen te kunnen opvangen als één zorginstelling failliet gaat, als een soort verzekering. Maar niet voor om gevolgen op te vangen van zoveel sluitende verzorgingshuizen. Nederlanders kunnen zich ook niet verzekeren tegen overstroming.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)