16

Zorgbudget is en blijft een puinhoop

Het zorgbudget, en dan met name de techniek erachter, is en blijft een onvoorstelbare puinhoop. Dat schrijft ict-topambtenaar Hans Wanders in een geheim conceptadvies dat in handen is van het AD.

Dat het systeem achter het persoonsgebonden budget een zooitje is, was al bekend. Maar volgens onderzoeksbureau BIT draaien ook de geplande verbeteringen op niets uit en moet het systeem in zijn volledigheid worden gedumpt. Uit de analyse van BIT blijkt dat de manier waarop de Sociale Verzekeringsbank (SVB), zorgkantoren, gemeenten en het ministerie van Volksgezondheid de verwerking van de budgetten onderling met elkaar hebben afgestemd, niet deugt. Een nieuw systeem helpt niet tegen ‘besluiteloosheid en botsende belangen’, er moet zo snel mogelijk een programmaplan komen voor een verbetering van de totale keten.

Het advies is een nieuwe, forse tegenslag voor verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) die sinds begin met het voortdurende hoofdpijndossier van de pgb’s te maken heeft. Zijn onder politieke druk geplande verbeterplan voor het uitbetalen van de zorgbudgetten blijkt nu ook al op niets uit te lopen. Volgens BIT is het verbeterproject ‘te optimistisch ingeschat, onvoldoende doordacht en de financiering is onduidelijk’.

Ook staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat niet vrijuit in het rapport, de Sociale Verzekeringsbank zelf valt namelijk onder haar verantwoordelijkheid. Saillant detail is dat het conceptadvies al van 4 januari dit jaar dateert. Een van de conclusies daarin luidt dat Klijnsma ‘een ervaren, kritische en onafhankelijke’ adviseur moet aanstellen. Eind januari werd prompt topbestuurder Nicoly Vermeulen van de SVB door Klijnsma op straat gezet.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer houdt de ict-problemen rondom de pgb’s nauwlettend in de gaten. Tegen de krant reageert ze op het conceptadvies: ‘Ik zeg al lang: dit systeem gaat zo niet vliegen. Er moet worden nagedacht of en hoe de betalingstaak weggehaald kan worden bij de Sociale Verzekeringsbank.’

Cc-beeld

Geef een reactie

Laatste reacties (16)