22

‘Zorgcrisis had voorkomen kunnen worden’

Ed Nijpels (ex-VVD-leider): 'Zwak leiderschap PvdA heeft tot zorgcrisis geleid' ... 'Overleg kan nog wel even duren, maar dat is niet erg'

Voormalig politiek leider van de VVD Ed Nijpels zei vanavond bij Pauw aan tafel dat de zorgcrisis waar het kabinet nu in verkeert voorkomen had kunnen worden. Als er vanuit de dissidente senatoren signalen gegeven zijn dat er een probleem was met het wetsvoorstel van minister Edith Schippers, had dat intern aangepakt moeten worden, aldus de oud-politiek leider.


De stemming had volgens Nijpels ook uitgesteld kunnen worden tot halverwege januari, als geprobeerd was alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen, zei hij bij Pauw.

Politiek analist Ferry Mingelen is positief gestemd over het vinden van een oplossing tussen de twee partijen. Maar politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg merkt op dat het wel betekenis heeft dat Samsom na intern overleg zei dat er nog steeds geen oplossing op tafel ligt en maakt zich daardoor meer zorgen.

De crisis duurt inmiddels meer dan dertig uur, maar Nijpels zegt dat het niet nodig is deze kwestie per se voor 12 uur vannacht op te lossen. Het is een ingewikkelde kwestie, dus neem ook morgenochtend de tijd om er uit te komen, is zijn boodschap aan de onderhandelaars. Ook commentator Felix Rottenberg zei in Nieuwsuur dat sommige problemen langer de tijd nodig hebben om opgelost te worden. Lang beraad zou zelfs gunstig uit kunnen pakken.

De senatoren Linthorst en Ter Horst waren vandaag aanwezig op het Ministerie van Sociale Zaken, maar de derde senator die tegenstemde, Adri Duijvestein, bleef thuis. Lodewijk Asscher ging woensdagavond bij hem op bezoek, maar zei na afloop van het gesprek dat er nog steeds geen oplossing is voor het debacle.

NOS: Samsom: oplossing is er nog niet

Geef een reactie

Laatste reacties (22)