Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgdeal: Huisarts krijgt het drukker

  •  
16-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
ANP-huisarts2_300.jpg
Minister Schippers bezuinigt 1 miljard op zorg ... Huisarts gaat patiënten minder doorverwijzen naar specialist ... Patiënt moet meer zelf doen
De overheid gaat vanaf 2015 structureel een miljard euro minder uitgeven aan de zorg. Die bezuiniging zat er al aan te komen, minister Schippers heeft daartoe nu een deal gesloten met de zorgpartijen. Eén van de belangrijkste punten in de overeenkomst: huisartsen gaan een belangrijkere rol spelen en patiënten mogen minder vaak worden doorverwezen naar dure specialisten.
De details moeten nog uitgewerkt worden, maar duidelijk is dat de huisarts een belangrijkere rol gaat krijgen. Schippers maakte hierover afspraken met ziekenhuizen, medisch specialisten, huisartsen, geestelijke gezondheidszorg, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties.
RTEmagicC_schippers.jpg
Afgesproken is dat de zorguitgaven in 2014 nog met 1,5 procent mogen stijgen. Vanaf 2015 wordt dat 1 procent, hoewel in het regeerakkoord nog 2 procent groei is afgesproken. Alleen huisartsen mogen meer groeien, wanneer ze patiënten behandelen die anders bij een duurdere specialist zouden zijn beland.
In het regeerakkoord is afgesproken dat het basispakket met 1,5 miljard euro zou worden versoberd. Dat is nu nog maar 300 miljoen euro, doordat artsen strikter met het verstrekken van verzekerde zorg moeten omgaan.
RTL Nieuws zet de gevolgen op een rij:
– Patienten worden eerder door de huisarts geholpen. Hij of zij gaat de minder complexe behandelingen uitvoeren. Deze worden niet meer gedaan door de -duurdere- specialisten in ziekenhuizen – Artsen gaan minder snel medicijnen voorschrijven – Huisartsen en specialisten gaan bepalen welke medicijnen patiënten vergoed krijgen. Als patiënten per se een bepaald medicijn willen die artsen niet noodzakelijk vinden, dan moeten ze die het zelf betalen – Artsen gaan kritischer kijken of zorg echt nodig is. Zo niet, dan helpen ze patiënten om zelf aan een behandeling te werken: door middel van ‘zelfzorg’, en ‘e-health’ via internet – Als de zorgpartijen er niet in slagen om de kostenafspraken na te komen moeten ze de overschrijding terugbetalen – Afgesproken is dat de zorguitgaven in 2014 nog 1,5 procent mogen stijgen, vanaf 2015 wordt dat 1 procent. In het regeerakkoord was 2 procent groei afgesproken. – De huisartsen krijgen meer geld, omdat zij zorg overnemen – Ziekenhuizen gaan alleen behandelingen aanbieden waar ze goed in zijn. Eenvoudige behandelingen worden uitgevoerd in goed uitgeruste basisziekenhuizen verspreid over het land. Hoog-complexe zorg wordt alleen op een beperkt aantal locaties geboden
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.