Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgen om ons drinkwater

  •  
29-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flcikr_cat_tab_300
Drinkwaterbedrijf Vitens luidt noodklok over bodemveiligheid
Drinkwaterbedrijf Vitens maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van ons drinkwater, nu bedrijven vaker toestemming vragen én krijgen om tot grote diepten te boren voor onderzoek, onder meer naar warmte-koudeopslag. Er zijn ook plannen voor proefboringen naar schaliegas. De daarbij gebruikte chemicaliën vormen een groot risico voor het drinkwater. Ook het instituut voor volksgezondheid RIVM uitte daarover gisteren bezorgdheid. Volgens Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens, is de bodem zo langzamerhand vogelvrij.
We hebben in Nederland schoon en veilig drinkwater. Maar het kost ons steeds meer moeite om die hoge Nederlandse standaard vast te houden. Meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen voldoet al niet meer aan de norm voor basiskwaliteit. In een kwart van onze wingebieden zien we resten van geneesmiddelen en pesticiden in het grondwater.
Vitens ziet zich daarom gedwongen binnenkort twee locaties te sluiten waar drinkwater wordt gewonnen. Binnenkort komen de gevolgen van de (proef)boringen daarbovenop. Declercq gelooft niet dat de bedrijven die naar schaliegas willen boren de risico’s op waarde weten te schatten:
Wij als waterbedrijven weten als geen ander dat elke pijp ooit gaat lekken.
CC foto: wabisabi2015  

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.