16

Zorgen over excessief politiegeweld in Rotterdam

GroenLinks wil dat er opgetreden wordt tegen het losse handje van de lange arm

Het Rotterdamse politiekorps heeft een reputatie als het gaat om het gebruik van buitensporig geweld sinds de gemeente ‘veiligheid’ tot hoogste prioriteit heeft gebombardeerd. Nu is er weer een jongen zonder reden door agenten in elkaar gemept. GroenLinks stelt vragen aan het college.


Directe aanleiding voor de vragen die fractievoorzitter Arno Bonte aan het college van B&W stelt is het onthutsende relaas van een slachtoffer in het AD Rotterdams Dagblad. Bonte schrijft:

Vandaag deed rechtenstudent Brian de Jong in het AD Rotterdams Dagblad zijn relaas over een gewelddadige aanvaring met een agent na een avondje stappen. Hij werd bont en blauw geslagen na een woordenwisseling met de politie.

De jongen stond met een vriend na een bezoek aan club BED te lachen met een groepje meiden toen er een politiebus naast hen kwam staan. ‘Een agent zei tegen mijn vriend dat hij moest opsodemieteren’, aldus de Jong in het AD. ‘Toen hij vroeg waarom, en of zijn Marokkaanse afkomst daar iets mee te maken had, bevestigde de agent dat.’

Toen Brian de Jong de agent daarop aansprak begon die met een knuppel te slaan. Hij vluchtte daarop een doodlopende straat in, waar de politie hem in de boeien sloeg. ‘Daarna begon een agent mij met z’n vuisten in het gezicht te slaan en riep of ik nu ook nog zo stoer was. En tegen z’n collega’s zei hij dat hij ‘deze ‘es even goed te pakken had gehad.’

Veertien dagen geleden beschreef columnist Hans Maas in het AD Rotterdams Dagblad een soortgelijk incident. Tien agenten pakten in het centrum van de stad met geweld vier zwarte jongens op die niets misdaan hadden. Enige reden was dat een van de jongens wat luidruchtig iets naar zijn vrienden riep. Columnist Maas was verbijsterd door het tafereel en sprak van Amerikaanse toestanden. Hij zei te vrezen dat het buitensporige politiegedrag aanleiding kon zijn voor raciale spanningen.

GroenLinks wil onder meer weten hoe vaak de politie geweld gebruikt en of het meppen met een wapenstok op mensen die geen geweld gebruiken geoorloofd is.

Preventief fouillerenDe Rotterdamse fractie van GroenLinks kreeg vorig jaar tientallen klachten binnen op een meldpunt voor excessief politiegeweld. In een debat met de gemeenteraad beloofde burgemeester Aboutaleb toen erop toe te zien dat agenten alleen gepast geweld zullen gebruiken. Bonte wil van Aboutaleb weten wat hij heeft gedaan om excessief geweld door agenten te voorkomen. “De politie is er voor het voorkomen van geweld, niet om geweld uit te lokken of zelf de eerste klap uit te delen.”

Video: Voetbalfans klagen over gewelddadig optreden. Hier nog een ander voorval bij een voetbalwedstrijd.

AD: ‘Meppende agenten’ onder vuur

cc-foto: marius van der wel – een ‘preventieve fouilleeractie’ in het centrum van Rotterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (16)