Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgfraude vaak gepleegd door witte boorden met strafblad

  •  
05-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
maatpak
Grootschalige zorgfraude blijkt vaak te worden gepleegd door bestuurders met een strafblad. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek door het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ).
Van de 53 bestuurders die het IKZ onderzocht in 41 fraudezaken, bleken er 30 een juridisch dossier te hebben (57 procent). 25 personen werden al eens veroordeeld, één zaak loopt nog en vier bestuurders werden niet veroordeeld. Daarbij was er veelal sprake van meerdere veroordelingen per bestuurslid, voor onder meer fraude, diefstal en geweldsdelicten. Vooral bestuurders die zich richten op begeleid en beschermd wonen blijken vaak een strafblad te hebben.
Het IKZ pleit voor vervolgonderzoek naar de verschuiving van criminele activiteiten naar de zorg. Ook zouden gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren betere screening moeten toepassen. Het onderzoeksjournalistieke KRO-NCRV-programma Pointer onthulde vorige week – in samenwerking met Reporter Radio en Follow the Money – dat er meerdere zorginstellingen in Nederland zijn die extreme winsten behalen. Deze zogename zorgcowboys boeken woekerwinsten, met name in de thuiszorg, en harken daarmee miljoenen aan belastinggeld binnen dat bestemd is voor het leveren van zorg.
Cc-foto: StockSnap
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.