177

Zorginstelling vervult racistische wensen

Klanten stellen eisen aan huidskleur, zorginstelling houdt daar rekening mee

Klanten van de Amsterdamse zorginstelling Cordaan worden op hun wenken bediend. Bevalt u de verzorger niet vanwege zijn huidskleur? Geen probleem, dan regelen we iemand anders. Volgens de wet is dit racistisch en verboden.

De 18-jarige Efraim begon vorige week aan zijn vakantiebaan als thuiszorgmedewerker bij Cordaan, maar kwam op zijn tweede dag al verrassend in aanraking met discriminerende klanten. “De medewerker aan de telefoon vroeg: ‘Heeft u een kleurtje? Als u een kleurtje heeft, kunt u daar niet naartoe. Die mevrouw houdt niet van mensen met een kleurtje”, zo is in het Parool te lezen.

‘Normaalste zaak van de wereld’

Efraim vermoed dat het bij de Cordaan vaker voorkomt dat discriminerende klanten hun zin krijgen. “Ze zei het zonder aarzeling in haar stem, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.” Ook zijn moeder springt voor hem in de bres: “Het zal wel vaker zo zijn dat een cliënt geen homoseksueel wil of iemand met een kleurtje. Maar dat een bedrijf als Cordaan racisme steunt, is echt een probleem.”

Discriminatie in de zorg komt veelvuldig voor. Ruim 40 procent van de artsen die deelnamen aan een enquête van Medisch Contact voelde zich in 2008 wel eens afgewezen om zijn of haar persoonskenmerken. Voornamelijk om sekse en leeftijd. Klachten die artsen ervaren variëren van het bemoeilijken van de toegang tot goede zorg, tot aan discriminerende opmerkingen tijdens een consult. Maar in het laatste geval kan de werkgever zijn personeel in bescherming nemen. ‘Een werkgever is wettelijk verplicht op zijn personeel te beschermen tegen discriminatie en mag discriminerende wensen of voorkeuren niet honoreren’, schrijft de landelijke vereniging voor discriminatie Art.1 op haar website.

Efraim nam onmiddellijk ontslag na het voorval. Daarna volgden excuses van Cordaan. In een verklaring spreekt de organisatie van een ‘ongelukkig incident’: ‘Deze uitzendkracht had nooit op die manier bejegend mogen worden’. De Amsterdamse zorginstelling zegt de medewerkers nogmaals op de hoogte te hebben gebracht van de richtlijnen. Maar die richtlijnen lossen niet altijd het probleem op want een verzorger is ook verplicht  zorg te verlenen.

Klachten

Het is niet de eerste keer dat Cordaan slecht in het nieuws komt. AT5 ontving talloze e-mails over misstanden bij de Amsterdamse zorginstelling. Een oud-medewerker vertelde aan de stadsomroep dat ‘er veel mis gaat’ bij Cordaan. De tragische dood van een bejaarde man in Slotervaart kwam voor haar niet als een verrassing. Vorige week vroeg de SP het Amsterdamse stadsbestuur om in te grijpen bij Cordaan vanwege de vele klachten die bij zorginstelling zijn ingediend. 

Geef een reactie

Laatste reacties (177)