25

Zorginstelling voor autistische kinderen gedwongen te sluiten door pgb-puinhoop

Logeerhuis voor kinderen met autisme of een verstandelijke beperking in Borculo houdt er per 1 juni gedwongen mee op

De aanhoudende betalingsproblemen met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) hebben ervoor gezorgd dat kinderen en jongeren met autisme, een autisme aanverwante stoornis en /of een (licht) verstandelijke beperking uit de regio Oost Achterhoek hun logeerhuis kwijt zijn. De eigenaren hebben dit jaar nog maar 40 procent van hun tegoeden uitbetaald gekregen en kunnen het daardoor niet meer bolwerken.

Met pijn in het hart hebben Susan en Onno Fokker uit Neede de ouders van zo’n 30 kinderen ingelicht dat zij per 1 juni moeten stoppen met hun logeerhuis Zorg voor Zorg in Borculo. Onno Fokker is verslagen, vertelt hij aan Omroep Gelderland:

We zijn op, leeg, uitgeput. We kunnen niet meer. We runnen het logeerhuis nu tien jaar. Sinds januari keert de Sociale Verzekeringsbank de pgb’s uit, maar we krijgen het niet voor elkaar om ons geld te krijgen. We hebben naar Utrecht gebeld, maar daar waren ze vaak overbelast. Dan kwam je in Maastricht of Gouda uit en die verwezen weer door naar Utrecht. Je moet soms 15 weken wachten op antwoord. Op onze mail is door de SVB niet gereageerd.

Om toch nog een maand opvang te kunnen bieden werd het vakantiekamp in mei opgeofferd. Het echtpaar heeft gelukkig wel iemand kunnen vinden die het logeerhuis over wil nemen en die een iets langere financiële adem heeft: 

Deze man heeft een vaste baan en is niet afhankelijk van de inkomsten van de pgb’s en de slechte uitbetaling van de SVB.”‘

Premier Rutte kan niet zeggen wanneer de problemen rond de uitbetaling van de pgb’s zijn opgelost. Volgens de VVD-leider zijn problemen ‘onvermijdelijk’ bij dit soort grote reorganisaties, maar kan de kwestie op ‘absolute topprioriteit’ rekenen van het kabinet. Tijdens het verantwoordingsdebat dinsdag in de Tweede Kamer zei de premier:

We nemen het buitengewoon serieus. Uit de cijfers wordt al verbetering zichtbaar. We gaan het stap voor stap oplossen.

Cc-foto: Santa Rosa

Geef een reactie

Laatste reacties (25)