Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgmijden wordt zorgelijk

  •  
02-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
ANP-huisarts_300_01.jpg
Huisartsenvereniging trekt aan de bel ... angst voor verergering van aandoeningen en hogere kosten doordat meer mensen zorg mijden
Zorgmijden neemt steeds zorgwekkender vormen aan. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging naar de mate waarin patiënten om financiële redenen het advies van hun huisarts niet opvolgen. Kozen patiënten er in 2013 met name voor niet naar een zorgaanbieder in de buurt als de psycholoog of fysiotherapeut te gaan. In 2014 gaat het steeds vaker om het niet opvolgen van een verwijzing naar het ziekenhuis of het niet doen van aanvullend onderzoek als lab of röntgenfoto’s.
Het nieuws dat veel patiënten om financiële redenen medicijnen niet afhalen of niet naar een psycholoog gaan, zorgde vorig jaar voor veel ophef. Hoewel we hoopten op een tijdelijk fenomeen, blijkt het om een structureel probleem te gaan. Wat dit jaar een nieuw dieptepunt bereikt nu steeds meer mensen ook verwijzingen naar het ziekenhuis niet opvolgen (46% in 2014 tegenover 33% in 2013).Dat betekent dat mensen onnodig lang rondlopen met klachten, langs de lijn staan en het risico lopen op complicaties. Met alle gevolgen van dien, omdat er zwaardere ingrepen nodig zijn (in de tweede lijn). Wat de patiënt en wij als maatschappij juist willen vermijden.
Willen we het probleem van zorgmijden een halt toeroepen, dan moeten we onnodige hoge financiële drempels voor zorg vermijden.
Een andere vorm van zorg die wordt gemeden nu de eigen bijdrage omhoog is gegaan is fysiotherapie. Volgens het Reumafonds gaat dat juist tot heel veel meer kosten leiden. Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen bij het Reumafonds in de Volkskrant :
Uiteindelijk kost deze maatregel de maatschappij meer. Mensen hebben sneller behoefte aan een dure operatie, ze hebben meer zorg nodig en participeren minder omdat hun functionaliteit achteruitgaat. Uit een enquête van onderzoeksbureau GfK om inzicht blijkt onder meer dat 76 procent van de patiënten die minder of geen fysiotherapie kregen duurdere zorg nodig heeft, zoals dure medicijnen. 9 procent is door gebrek aan fysiotherapie gestopt met werken.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.