11

‘Zorgnota moet in gewone-mensen-taal’

Kamermeerderheid van PvdA, VVD en CDA wil 'begrijpelijke nota' tegen fraude inzetten

Een leesbare factuur zou helpen om fraude in de zorg tegen te gaan. Dat gelooft althans een meerderheid in de Tweede Kamer. VVD, PvdA en CDA eisen van minister Schippers dat ze regelt dat nota’s voortaan in begrijpelijke taal naar de patiënt toe worden gestuurd. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

“De patiënt is de beste controleur om zicht te krijgen of de rekening normaal is. Ik vraag me erg af waarom dit zo lang moet duren”, zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot in de Volkskrant.

Aanleiding voor de oproep van de Tweede Kamer aan de minister is de ophef over ‘oorsmeergate‘. Een patiënte van het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen kreeg een rekening van 1.066 euro voor een paar minuten oorsmeer verwijderen door een KNO-arts. Het is slechts een voorbeeld van zogenoemd ‘upcoden’, het indienen van te hoge declaraties door zorgleveranciers. Zorgverzekeraars op hun beurt zouden te vaak blindelings veel te hoge bedragen uitkeren.

De Kamer vroeg eind 2011 al om begrijpelijke nota’s voor patiënten, schrijft de Volkskrant. Minister Schippers liet april vorig jaar weten dat er, onder meer met Zorgverzekeraars Nederland (ZN), aan een plan van aanpak wordt gewerkt. ZN liet dinsdag weten dat tijdige en begrijpelijke nota’s nog een hele klus zullen zijn en dat bekeken moet worden wat haalbaar is.

Informatie delen
Zorgverzekeraars Nederland kondigt woendag in het AD (papieren editie) ook aan dat zorgverzekeraars de gegevens van fraudeurs met elkaar gaan delen. Ze doen dat omdat ze vermoeden dat wie bijvoorbeeld eens een diefstal verzon om geld te krijgen, ook sneller met zorg fraudeert, zo neemt het NRC over uit het AD. Er zijn ook gevallen denkbaar waarbij een verzekeraar wel het vermoeden heeft dat een klant fraudeert, maar dat niet kan bewijzen zonder ook declaraties bij andere verzekeraars te hebben ingezien.

Volkskrant: Kamer eist begrijpelijke zorgnota

NRC: Zorgverzekeraars gaan informatie delen om fraudeurs te pakken

Foto-cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (11)