12

Zorgtarieven gemeentes lopen sterk uiteen

Zorgbehoefte valt in ene gemeente soms bijna twee keer zo duur uit als elders

Mensen met een zorgbehoefte betalen in de ene gemeente soms bijna twee keer zoveel als ergens anders. Er zijn namelijk grote verschillen in de tarieven die gemeentes berekenen voor zorg. Dat meldt RTL Nieuws.

Zo kost hulp in de huishouding – als je via de gemeente met een indicatie recht hebt op wekelijks drie uur zorg – in Sluis gemiddeld 305 euro eigen bijdrage per vier weken. Terwijl je in het Friese Smallingerland maar 177 euro betaalt: een verschil van 128 euro. Of je het volledige bedrag daadwerkelijk zelf moet betalen, hangt overigens van je inkomen af.

De tarieven die gemeentes doorgeven om de verplichte eigen bijdrage te berekenen lopen sterk uiteen. Dat komt bijvoorbeeld omdat sommige gemeentes weinig concurrerende zorgaanbieders in de regio hebben, waardoor ze minder over de prijs konden onderhandelen. Andere gemeentes kozen bewust voor duurdere zorg omdat ze tevreden waren over de kwaliteit, of wilden werkgelegenheid in de eigen gemeente beschermen en schakelden daarom alleen lokale verzorgers en verplegers in.

Ook de locatie zou een rol spelen. Gemeente Sluis claimt bijvoorbeeld dat het één van de grootste plattelandsgemeentes van Nederland is, waardoor een veel uitgestrekter gebied van zorg moet worden voorzien en dat zou duurder zijn. Maar volgens Illya Soffer, directeur van Ieder(in), een netwerk voor chronisch zieken en mensen met een beperking, zijn de verschillen wel erg groot: 

Dat kan niet de bedoeling zijn. Dit kan ertoe leiden dat je in de ene gemeente wel goede ondersteuning krijgt en in de andere niet. En dat je in de ene gemeente veel moet betalen en in de andere weinig. Je moet overal goede en betaalbare zorg kunnen krijgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)