14

‘Zorgverlener moet patiënt dienen, niet de verzekeraar’

Honderden psychiaters boycotten verzekeraars

Honderden psychiaters en psychotherapeuten zijn de bemoeienis van de verzekeraars met hun praktijk en hun behandelingen beu. Ze weigeren contracten met hen te tekenen, omdat ze dan niet vastzitten aan de behandelplafonds die verzekeraars opleggen. En niets te maken hebben met de regelzucht die ze de verzekeraars verwijten. De contractweigeraars hebben vooral moeite met de bemoeienis van de verzekeraars met hun praktijk en de inhoud van hun behandeling. Zo krijgen therapeuten te horen wanneer ze populaire behandelingstechnieken zoals EMDR (een behandeling tegen trauma’s) wel en niet mogen gebruiken.

Dat meldt de Volkskrant. De krant sprak onder meer met Hieke Bos, oprichter van de website zorgvoorkwaliteit.nu, waar 422 psychotherapeuten zich hebben geregistreerd die het contract dat hun door verzekeraars wordt aangeboden, weigeren te tekenen:

Voor ons is contractvrij werken van groot belang. Wij willen meer te zeggen hebben over de behandeling die wij geven. Als je een contract met de verzekeraar afsluit, moet je gewoon maar bij het kruisje tekenen en heb je niets te zeggen.

Ook psychiater Kaspar Mengelberg ziet geen heil in samenwerking met de verzekeraars:

Het is principieel fout om dat wel te doen. De patiënt wil optimale behandeling. De verzekeraar wil zorglastbeperking. Die twee zijn niet met elkaar te verenigen. De zorgverlener moet de patiënt dienen, niet de verzekeraar.

CC foto: Pascal 

Geef een reactie

Laatste reacties (14)