Laatste update 10:25
47

Zorgverzekeraars beleggen in bedrijven die medicijnprijzen opjagen

Zorgverzekeraars beweren dat ze zich zorgen maken over de extreem hoge prijzen van medicijnen maar de praktijk is anders. De verzekeraars steken miljoenen euro’s in bedrijven die megawinsten nastreven en juist absurd veel geld vragen voor hun producten, meldt de Volkskrant:

Zorgverzekeraar CZ belegde vorig jaar voor 1,6 miljoen euro in Biogen, Vertex en Gilead, drie bedrijven die de afgelopen tijd in opspraak raakten doordat ze torenhoge prijzen vroegen maar weigerden uit te leggen waarom die gerechtvaardigd zouden zijn. Menzis bezat vorig jaar voor 1,2 miljoen euro aandelen Biogen. Zilveren Kruis belegt in Biogen en Gilead. Ook verzekeraar VGZ belegde tot enkele weken geleden in de omstreden bedrijven, maar heeft de aandelen verkocht na kritiek van het Zorginstituut.

Biogen maakt een peperduur medicijn tegen de spierziekte SMA. Het bedrijf vraagt zoveel voor het middel dat de kosten per patiënt jaarlijks een paar ton bedragen. Dat werkt zeer lucratief, Biogen harkte vorig jaar 3,7 miljard euro winst binnen, oftewel 38 procent van de omzet. Verzekeraar Menzis geeft in de krant als opmerkelijk excuus dat “een goed beleggingsresultaat” de prijs van de zorgpremie laag houdt. Een expert noemt dat argument “rekenkundig volstrekt mallotig”.

‘Zorgverzekeraars hebben de plicht ervoor te zorgen dat elke euro aan premiegeld efficiënt wordt uitgegeven’, zegt Adri Steenhoek, emeritus hoogleraar specialistisch geneesmiddelenbeleid aan de Erasmus Universiteit, ‘maar tegelijkertijd stoppen ze geld in een bedrijfstak waarbij het zeer de vraag is of hun euro’s niet in de zakken van de topmannen verdwijnen.’

Geef een reactie

Laatste reacties (47)