9

‘Zorgverzekeraars denken vooral aan geld’

Ziekenhuisdirecteuren in Trouw: Zorg inkopen op kwaliteit, dat bestaat gewoon niet bij verzekeraars

De zorgverzekeringswet uit 2006 stelt dat verzekeraars moeten letten op de prijs én de kwaliteit van behandelingen. Een betere en efficiëntere zorg had het resultaat moeten zijn. Maar zes jaar later ligt de nadruk vooral op de prijs, zeggen ziekenhuisdirecteuren maandag in Trouw.

Henk Vergunst, controller van het Akazia Ziekenhuis in Rotterdam, onderhandelt ieder jaar met zorgverzekeraars over zorgcontracten. In Trouw (betaalde toegang) zegt hij: 

Kwaliteit is wel een issue. Wij moeten, net als alle andere ziekenhuizen, al jarenlang allerlei kwaliteitsgegevens over diverse behandelingen aanleveren. Maar uiteindelijk draait het toch vooral om geld.

De onderhandelingen bestaan volgens de controller uit twee afzonderlijke gesprekken. In het eerste gesprek gaat het over de kwaliteit, in het tweede over Euro’s, maar een verband tussen de twee is er niet.

Vergunst krijgt bijval van Jaap van den Heuvel, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis Reinier de Graaf Groep in Delf. Onderhandelingen gaan altijd over de groei van het totale budget, is zijn ervaring.:

Inkoop op kwaliteit? Dat gebeurt gewoon niet. Die contractonderhandelingen zijn een grote rituele dans. We hadden ook dit jaar veel eerder rond kunnen zijn als de minister had gezegd: We doen 2,5 procent bij het ziekenhuisbudget en dat is het.

Over prijzen van behandelingen wordt niet gesproken. Van een betere beloning voor een betere kwaliteit is sowieso geen sprake. De kwaliteit doet er dus nog steeds niet toe, ondanks de regie van de zorgverzekeraars.

Waarom kopen de zorgverzekeraars volgens ziekenhuisbestuurders niet in op de kwaliteit van behandelingen? Chiel Huffmeijer, bestuursvoorzitter van het Haga Ziekenhuis in Den Haag en vicevoorzitter van de ziekenhuiskoepel NVZ wijst op de start van marktwerking in 2006: 

De eerste jaren waren zorgverzekeraars vooral bezig met marktaandelen en hun positie op de verzekeringsmarkt. Daarbij raakte de kwaliteit van zorg al snel op de achtergrond.

Trouw: Zorgverzekeraar let vooral op de centen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)