22

Zorgverzekeraars maakten 1,4 miljard euro winst

"Concurrentie werkt" zegt minister Schippers

De Nederlandse zorgverzekeraars hebben vorig jaar 1,4 miljard euro winst geboekt. Het grootste deel daarvan werd gemaakt op de basisverzekering. Minister Schippers toonde zich daar erg tevreden over, omdat volgens haar blijkt dat het systeem van concurrerende verzekeraars goed werkt.

Schippers denkt dat de verzekeraars hun premies volgend jaar zullen verlagen, maar is niet van plan (en in staat) dat ook dwingend op te leggen. Ook hier weer verwacht ze veel heil van de marktwerking. “Als een verzekeraar zegt: haha ik hou die winst lekker op mijn bankrekening en stel de premie niet lager vast, en anderen doen dat wel, dan zullen mensen overstappen,” aldus de minister in de Tweede Kamer.

De patiëntenfederatie NCPF vindt dat het geld terug moet naar de verzekerden. “Het is geld dat we met zijn allen hebben betaald aan premies, dus ik vind het niet meer dan logisch dat het dan ook weer terugvloeit naar degene die het betaald hebben. Wij dus. Dit moet leiden tot lagere zorgpremies,” zegt NCPF-voorzitter Wilna Wind.

In 2011 maakten de verzekeraars 500 miljoen euro winst. Daarvan ging 100 miljoen terug naar de verzekerden, in de vorm van lagere premies.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)