Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgverzekeraars mogen niet in patiëntendossiers kijken

  •  
17-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dentist-2530990_640
Een wet die zorgverzekeraars het recht zou geven patiëntendossiers in te zien, zal geen meerderheid in de Eerste Kamer halen. Om die reden zal het kabinet de wet op sommige plekken aanpassen, om het later nog eens te proberen. In 2016 kwam het wetsvoorstel al door de Tweede Kamer. Omdat de PvdA, toen voorstander, inmiddels tegenstander is geworden, is de meerderheid van toen verdwenen. De senatoren zullen vanavond praten over het voorstel van het kabinet.
Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins wil met het voorstel fraude tegengaan bij niet-gecontracteerde zorg. Dat is zorg die wordt aangeboden door instellingen of personen die geen contract hebben met een zorgverzekeraar. Aanbieders of patiënten sturen de rekening achteraf naar de zorgverzekeraar. Volgens die laatste werd vorig jaar voor 27 miljoen euro onterecht ingediend. Het jaar daarvoor lag dit nog 8 miljoen lager. Ook zaten er veel fouten in declaraties waardoor 372 miljoen euro moest worden teruggehaald door de verzekeraars.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.