42

Zorgverzekeraars: solidariteit in de zorg onder druk

Eigen risico schiet doel voorbij

Waar het eigen risico bij een ziektekostenverzekering ervoor diende om de burger bewust te maken van de zorgkosten, is het inmiddels haar doel voorbij geschoten. Dat zegt zorgverzekeraar CZ in het Algemeen Dagblad.

Een woordvoerder van CZ zegt:

Het eigen risico dient niet meer het oorspronkelijke doel; mensen bewust maken dat zorg geld kost. Dat hebben de meeste mensen nu wel tussen hun oren. Het dupeert nu met name chronisch zieken en ouderen. Gezonde mensen en mensen die het geld kunnen missen, kunnen elk jaar een fikse premiekorting opstrijken door het eigen risico te verhogen. Dit zet de solidariteit onder druk.

Het aantal betalingsregelingen bij VGZ voor het eigen risico is vervijfvoudigd sinds 2012 naar 250.000. Bij Zilveren Kruis is dat aantal 240.000. Zorgverzekeraar VGZ meldt dat mensen nu al hun medicatie niet meer ophalen, of ondanks een doorverwijzing niet naar het ziekenhuis gaan. Reden is dat de patiënt dan nog niet door diens eigen risico van 360 Euro is. Ook de landelijke koepel van huisartsen maakt zich zorgen om Nederlanders die zorg mijden.

Het eigen risico was in 2008 nog 150 euro. Volgend jaar zal deze 375 euro bedragen, uit te breiden naar 875 euro. In dat laatste geval zal de maandelijkse ziektekostenpremie lager worden. Zorgverzekeraars waarschuwen Nederlanders ervoor hier niet voor te kiezen, indien er geen spaargeld is om het verschil te dekken.

AD: Eigen risico niet meer te betalen

Cc-foto: CAHO

Geef een reactie

Laatste reacties (42)