18

‘Zorgwet komt onverantwoord snel’

Zorgverzekeraars waarschuwen voor te snelle doorvoering van decentralisatie zorg ... Rutte zet door: verwacht volgende week een zorgakkoord

Premier Rutte verwacht dat er volgende week een akkoord zal zijn over de langdurige zorg. Dat liet de premier weten in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hoewel hij niet op de exacte plannen in wil gaan, erkent hij dat er meer geld voor de overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeenten, onderdeel van de onderhandelingen is.

Coalitiepartijen VVD en PvdA spreken sinds begin deze week met gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van volgens jaar. Een extra bijdrage voor de langdurige zorg is een van de grootste discussiepunten, al zijn alle partijen eer wel over uit dat een extra bijdrage noodzakelijk is. De vraag luidt: moet er blijvend meer geld naar de gemeenten worden overgeheveld, of alleen voor 2015 en 2016. Ook over het bedrag zijn ze nog niet uit. Er wordt gesproken over zo’n 200 à 250 miljoen euro.

Terwijl de partijen in de Tweede Kamer steggelen over een akkoord, waarschuwt oud-minister André Rouvoet, als voorzitten van de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, voor een te snelle hervorming van de langdurige zorg. Volgens Rouvoet is het niet verantwoordelijk als de langdurige zorg al volgend jaar wordt hervormd, omdat de wet die dat regelt dan nog niet af is, de systemen er nog niet klaar voor zijn en de voorbereidingstijd erg kort is.

Rouvoet is niet de eerste die waarschuwt voor de decentralisatie van de langdurige zorg en jeugdzorg. Vorige week waarschuwde de Raad van State nog dat er grote onderlinge verschillen tussen gemeenten kunnen ontstaan bij de dienstverlening en de uitvoering van de zorgtaken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt op zijn beurt niet te weten waar het aan toe is. Doordat er geen duidelijkheid is over budgetten, kunnen de gemeenten zich niet voorbereiden.

De Volkskrant: Zorgverzekeraars: zorgwet komt onverantwoord snel

NOS: Rutte: volgende week akkoord zorg

cc-foto: Berno van der Wal

Geef een reactie

Laatste reacties (18)