43

Zorgwet rukt bejaard stel uit elkaar na 60 jaar huwelijk

'Ze zeiden: je bent nog niet ziek genoeg en daarom mag je niet mee. Moet je dan eerst over de grond kruipen van de pijn voordat je wordt opgenomen?'

De invoering van strengere eisen aan ouderen die aanspraak willen maken op een plek in een verpleeghuis heeft schrijnende gevolgen voor echtparen, waarvan een partner ‘gezonder’ is dan de ander. Pieter Schouten (82) en Coby Schouten (77) wonen al 60 jaar bij elkaar, maar worden nu tegen hun wil gescheiden. Omdat mevrouw Schouten geen indicatie voor zorg heeft van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), mag ze niet met haar man – die Alzheimer heeft – mee naar het verpleeghuis.

Een diep bedroefde mevrouw Schouten verteld tegen Omroep West:

Ze zeiden bij het Centrum Indicatiestelling Zorg gewoon: je bent nog niet ziek genoeg en daarom mag je niet mee. Moet je dan eerst over de grond kruipen van de pijn voordat je wordt opgenomen? Je mag met je man mee als je half dood bent. Ik vind het verschrikkelijk dat je na 60 jaar zo uit elkaar gehaald wordt. Ik ben zelf ook ziek, ik heb hartkleppen, een pacemaker, ik heb kanker gehad en ik ben blind aan 1 oog. Wat moet ik nog meer mankeren? Ik was niet ziek genoeg om met hem mee te kunnen.

Schoonzoon Jack Stikvoort is woest over deze gang van zaken en is inmiddels een Facebook-protestactie gestart:

Ik wil nu gewoon 1 miljoen likes en dan ga ik ermee naar de politiek. Want heel Nederland gaat hier straks last van krijgen. Het was zelfs zo dat mijn schoonvader naar een verpleeghuis in Amsterdam moest omdat hier in Leiden aanvankelijk geen plaats was. Gelukkig kan hij nu toch in verpleeghuis Robijnzicht in Leiden terecht. Ik wil echt dat dit anders geregeld wordt, want dit kan je mensen die hun leven lang gewerkt hebben en alles met elkaar hebben meegemaakt niet aandoen. Die mensen moeten op normale manier, samen hun leven kunnen beëindigen.

Volgens het CIZ is dit echter al jaren de normale gang van zaken: 

We realiseren ons dat het voor sommige mensen heel moeilijk en vervelend is zo’n scheiding. Maar de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) richt zich nu eenmaal alleen op mensen die zorg nodig hebben. Wel is het zo dat sommige verpleeghuizen woonruimte aanbieden aan echtparen waarvan slechts een van de twee partners zorg nodig heeft. Dit verschilt van verpleeghuis tot verpleeghuis.

PvdA-leider Diederik Samsom laat weten dat deze kwestie al eerder ter sprake is geweest en dat de wet partners wel degelijk recht geeft om samen te blijven wonen. Niet elk verpleeghuis biedt die mogelijkheid, maar in elke regio zou wel een verpleeghuis moeten zijn waar dat kan. 

cc-foto: Gedwongen uitelkaar na 60 jaar

Geef een reactie

Laatste reacties (43)