Laatste update 21:11
96

Zorgwet voorlopig van de baan, geen Republikeinse meerderheid in Senaat

Maandagavond hebben opnieuw hebben twee Republikeinse senatoren aangekondigd tegen de nieuwe zorgwet te zullen stemmen. Nadat twee senatoren uit de partij van president Trump al eerder hadden aangekondigd tegen de wet te stemmen, zorgen de senatoren Mike Lee en Jerry Moran ervoor dat het wetsvoorstel dat Obamacare moet vervangen geen meerderheid in de Senaat zal halen.

Het nieuws is buitengewoon pijnlijk voor Donald Trump. Het betekent dat de President een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes niet waar kan maken.

De stemming over de wet is al twee keer eerder afgeblazen. In juni kon het voorstel niet op genoeg stemmen rekenen. Maandag ging de stemming niet door, omdat de Republikeinse senator John McCain wegens een operatie niet aanwezig kon zijn.

De Republikeinen hebben in de Amerikaanse Senaat maar een kleine meerderheid van 52 tegen 48 zetels. Met vier tegenstemmers binnen de eigen gelederen, krijgen de Republikeinen geen meerderheid voor de nieuwe wet.

Update 21.00:

Meerdere senatoren van de regeringspartij maakten dinsdag duidelijk niet van plan te zijn het intrekken van ‘Obamacare’ te steunen zonder dat er een alternatief voorhanden is. Nadat duidelijk werd dat een nieuwe zorgwet van president Trump ter vervanging van Obamacare in de Senaat niet kan rekenen op een meerderheid, zei de leider van de Republikeinen in de Senaat dat Obamacare maar moet worden geschrapt zonder dat er een nieuw zorgstelsel voor in de plaats komt. Maar ook dat plan lijkt te gaan stranden.

Drie Republikeinen hebben zich inmiddels al uitgesproken tegen het plan. Het gaat om de senatoren Susan Collins (Maine), Shelley Moore Capito (West Virginia) en Lisa Murkowski (Alaska). Zij zijn het er niet mee eens om belangrijke delen van Obamacare af te schaffen zonder een fatsoenlijke vervanger te hebben opgetuigd.

Bron: ANP, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (96)