56

‘Zorreguieta wist wel degelijk van verdwijningen’

Vriend ontvouwt racistische denkwereld achter Argentijnse coup

In tegenstelling tot wat hij zelf beweert, was Jorge Zorreguieta wel degelijk op de hoogte van verdwijningen tijdens het militaire schrikbewind in Argentinië. Dat verklaart een voormalige baas en goede vriend van Zorreguieta tegenover De Volkskrant.


Zorreguieta verklaarde in 2001 tegenover de Nederlandse onderzoeker Michiel Baud, die in opdracht van de regering een rapport opstelde, dat hij pas na 1984 op de hoogte raakte van de mensenrechtenschendingen. Volgens de man die van 1979 tot 1983 staatssecretaris was in de militaire junta had hij gewoonweg geen weet van de ‘weerzinwekkende daden’ die door ‘onafhankelijke eenheden in verborgenheid gepleegd’ werden.

Zijn voormalige chef Mario Cadenas Madariaga zegt in de Volkskrant dat het onmogelijk is dat Zorreguieta niet op de hoogte was.

Hij heeft niet gelogen maar we moeten zijn woorden anders interpreteren. Hij bedoelde dat hij de details en de omvang niet kende. U moet begrijpen dat de militairen alles strikt geheim hielden. We wisten dat mensen verdwenen, maar niet dat de gevangenen vermoord werden.

Onderzoeker Baud stelde overigens in 2001 al dat de verklaring van Zorreguieta ongeloofwaardig was. “Een van de conclusies van het rapport is dat het ‘ondenkbaar’ is dat Jorge Zorreguieta niets van de praktijk van de repressie en de mensenrechtensituatie zou hebben geweten.”

De vraag die nog rest is of Zorreguieta zelf betrokken is geweest bij mensenrechtenschendingen. Bij een van de instituten die onder zijn departement vielen zijn destijds  tientallen medewerkers ‘verdwenen’. Oorlogsverslaggever Arnold Karskens speurt met de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden naar bewijzen van directe betrokkenheid. Volgens O-O is er een geval bekend waarbij Zorreguieta destijds door familie van een ‘verdwenen’ medewerker is gesmeekt in actie te komen om diens leven te redden. Zorreguieta gaf daar geen gehoor aan. De stichting O-O zamelt geld in om het onderzoek voort te zetten.

In het interview in de Volkskrant doet Mario Cadenas Madariaga uitspraken die aantonen dat de militaire staatsgreep verder ging dan een strijd tegen subversieven:

U moet begrijpen dat we hier niet in Europa zijn. In Latijns-Amerika hebben we te maken met inferieure culturen, die van de zwarten en de indianen. De blanken, de afstammelingen van de Europeanen, hebben een superieure cultuur. Zij hebben de leiding in de industrie, in de politiek en in het leger. Ze hebben meer capaciteit, ze zijn intelligenter en dus rijker. De indianen en zwarten lopen cultureel gezien duizend jaar achter. Ze moeten leren hoe ze zich moeten ontwikkelen in het leven.

Video Pauw & Witteman: Karskens en Zegveld doen aangifte tegen Zorreguieta (30-1-2013)

Geef een reactie

Laatste reacties (56)