17

Zoveelste poging van de kledingbranche om misstanden tegen te gaan

De kledingbranche in Nederland heeft aangekondigd weer eens een poging te doen om misstanden in die sector aan te pakken. Vanaf vandaag zullen grote merken als C&A en WE antwoord geven aan het publiek over hun handel en wandel. Een en ander is vastgelegd in het Convenant Duurzame Kleding en Textiel,  dat in samenwerking met de Rijksoverheid en maatschappelijke organisaties als UNICEF Nederland, Solidaridad en Stop Kinderarbeid werd opgesteld. De eerste aanzet hiervoor werd al in 2016 gedaan.

Naar de aard van een convenant, zijn de toezeggingen op basis van vrijwilligheid. Zo hebben bedrijven vanaf het moment van ondertekenen een jaar de tijd om eventuele problemen in kaart te brengen en uit te leggen welke oplossingen er zijn bedacht. Consequenties hebben die rapportages echter niet. Zo liet Zeeman onlangs weten in haar maatschappelijk jaarverslag dat er bij bijna alle van de 58 gekeurde leveranciers iets mis is. Toch heeft de kledingfabrikant met geen enkele producent de samenwerking opgezegd. Onafhankelijke toetsing ontbreekt dan ook, wetgeving om bedrijven aan ‘de spelregels’ te houden ook.

Afgesproken werd in 2016 dat in 2018 de helft van de Nederlandse kleding- en textielsector mee zou doen en in 2020 80 procent. Of die doelstellingen ook zijn behaald of behaald kunnen worden is onduidelijk. 2020 is inmiddels 2021 geworden.

Cc-foto: ILO

 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)