65

Zuid-Afrika arresteert voetbalvrouwen

Reclame-rel rond oranje jurkjes van Nederlands biermerk loopt uit de hand

De reclame-rel op het WK Voetbal rond een Nederlands biermerk neemt groteske vormen aan. De Zuid-Afrikaanse politie heeft de afgelopen nacht twee Nederlandse vrouwen opgepakt die in oranje promo-jurkjes de wedstrijd Nederland-Denemarken bezochten.

Door redactie Joop

Reclame voor concurrenten van de WK-biersponsor zijn verboden door wereldvoetbalbond FIFA. Ook bij eerdere titeltoernooien leverde dit al problemen op, maar die leidden niet tot arrestaties.

Een van de twee ‘voetbalvrouwen’ heeft woensdagmorgen aan het Algemeen Dagblad laten weten dat zij en een vriendin waren gearresteerd door de Zuid-Afrikaanse politie. Ze zou de volgende sms hebben gestuurd: “We worden nu van ons bed gelicht en opgepakt. Waarschijnlijk vandaag nog voor de rechter.”

De twee horen bij een groep van dertig vrouwen die tijdens  Nederland-Denemarken het stadion binnengingen, verkleed als Deense supporters. In het stadion trokken ze die kleding uit en bleken eronder de gewraakte oranje jurkjes te dragen, waarna ze het stadion werden uitgezet.

De rel heeft al tot ontslag geleid. De bekende voetbalverslaggever Robbie Earle van de Britse omroep ITV is met onmiddellijke ingang ontslagen, zo meldt het AD woensdag, omdat veel toegangskaartjes van de in omstreden oranje jurkjes gehulde jonge vrouwen van hem afkomstig waren.

De FIFA heeft inmiddels een officiële aanklacht ingediend tegen de Nederlandse bierbrouwer, vanwege het onrechtmatig organiseren van een marketingactie tijdens het WK.

Hoe anders pakt Noord-Korea dit aan: leider Kim Jong-Il weigert landgenoten een visum te geven om het WK te bezoeken, uit angst dat ze zo het dictatoriaal geleide land ontvluchten. Toch staan er ‘Koreaanse’ supporters op de tribunes. Dit blijken in Zuid-Afrika woonachtige Chinezen te zijn die worden betaald door de Noord-Koreaanse overheid om in shirts van het nationale team te juichen voor het land waar ze zelf niets mee te maken hebben. Dat mag wel van de FIFA.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)