3

Zuid-Afrika: Weduwe Steve Biko leidt strijd tegen Zuma

Anti-apartheid activiste Mamphela Ramphele wordt lijsttrekker van oppositiepartij Democratic Alliance 

Zuid-Afrikaanse oppositiepartijen zijn de corrupte fratsen van Jacob Zuma en de ANC-leiding zó zat, dat ze besloten hebben om de handen ineen te slaan voor de volgende verkiezingen. Helen Zille doet een stap op zij en maakt plaats voor anti-apartheid activiste Mamphela Ramphele als lijsttrekker van haar eigen partij, te weten de Democratic Alliance.

Dr. Ramphele heeft veel krediet bij de zwarte bevolking van Zuid-Afrika, uit haar tijd als anti-apartheidsstrijder en partner van de vermoorde activist Steve Biko. Haar politieke partij Agang SA faalde echter om politiek voet aan de grond te krijgen en worstelde bovendien met financiële moeilijkheden.

Aan de politieke merites van de Democratic Alliance van Helen Zille mankeert weinig, maar het hebben van een blanke lijsttrekker bleek – zo kort na het afschaffen van de apartheid – nog te gevoelig te liggen om de zwarte meerderheid achter zich te kunnen scharen. 

Het politieke huwelijk is een belangrijke stap in de aanloop naar de eerste verkiezingen sinds de dood van Nelson Mandela. Hoewel het ANC van president Zuma het nalatenschap van Mandela claimt, zijn velen ervan overtuigd dat het bestuur bij hen niet langer in goede handen is. Vorig jaar keerde zelfs Aartsbisschop Desmond Tutu het ANC de rug toe.

cc-foto: Agang South Africa

Geef een reactie

Laatste reacties (3)