Laatste update 09:27
26

Zuid-Afrika wil uit ‘partijdig’ Internationaal Strafhof dat alleen Afrikaanse leiders daagt

Zuid-Afrika heeft een jaar geleden het verzoek bij de VN ingediend om uit het Internationaal Strafhof (ICC) te kunnen stappen. Volgens het land gaat het Hof oneerlijk en partijdig te werk omdat er sinds de aanstelling in 2002 enkel Afrikaanse leiders gedaagd zijn, terwijl Westerse leiders en officieren die mensenrechten schenden vrijuit gaan, melden Zuid-Afrikaanse media.

In het document staat dat het ICC zich te veel richt op Afrikaanse landen, ‘ondanks duidelijk bewijs van schendingen door anderen’. In juni was de Sudanese president Omar al-Bashir in Zuid-Afrika voor een  Afrikaanse top en het land had hem niet uitgeleverd, ondanks dat er een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd. Het land kreeg kritiek van het ICC en het eigen parlement.

Naar aanleiding van het verzoek van Zuid-Afrika wordt een bureaucratisch proces gestart. Geen ander land heeft eerder het ICC verlaten, al zijn meerdere voornamelijk Afrikaanse landen kritisch op de partijdigheid van het Hof en hebben die gedreigd het Internationaal Strafhof uit te treden. Daarvoor zou de ratificatie van het Statuut van Rome, waarin de regels van het strafhof zijn vastgelegd, ongedaan gemaakt moeten worden die overigens door de VS, Irak, Israël, Libiê, China, Qatar en Jemen niet geratificeerd is.

In de video hierboven zie je bij Al Jazeera een discussie tussen Luis Moreno Ocampo, de eerste officiële aanklager ICC en Mahmood Mamdani, een professor aan de Makerere universiteit in Oeganda.

cc foto: United Nations Photo

Geef een reactie

Laatste reacties (26)