Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cyril Ramaphosa volgt Zuma op als president van Zuid-Afrika

  •  
14-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tjeerdzapiro
Update 17.00
Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft vice-president Cyril Ramaphosa gekozen tot nieuwe president. Hij volgt Zuma op die woensdag per direct opstapte. Dat Ramaphosa het zou worden was eigenlijk al bekend; hij was de enige kandidaat, de oppositie had niemand anders naar voren geschoven.
De oppositie wil eigenlijk dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.
Eerder:
Jacob Zuma, de omstreden president van Zuid-Afrika die al 9 jaar namens het ANC de scepter zwaait, heeft zojuist en per direct zijn functie neergelegd. Eerder vandaag zei Zuma nog tot juni aan te willen blijven, maar enkele uren later zag hij toch in dat zijn positie onhoudbaar was geworden. Maandag stemde het ANC al voor een ultimatum om Zuma te dwingen om af te treden of – indien hij bleef weigeren – om hem af te zetten.
Zuma, die door politiek tekenaar Zapiro al jaren wordt verbeeld met een douchekop boven zijn hoofd – omdat hij ooit beweerde dat hij niet seropositief kon zijn omdat hij gedoucht had na seksueel contact met een vrouw die besmet was met het hiv-virus – wordt al jaren gevolgd door corruptieschandalen. Het meest notabele daarvan is de zaak rond zijn persoonlijke verblijf dat hij voor een dikke 18 miljoen euro had laten verfraaien op kosten van de noodlijdende staat.
De 75-jarige Zuma stond al tijden onder intense druk om plaats te maken voor Cyril Ramaphosa die hem opvolgde als leider van het ANC.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.